BOLJE U SVEMU

DOKAZANO: Žene su definitivno jači spol od muškaraca. Tajna je u dvostrukom X kromosomu

Žene imaju više mikroRNK koja ‘živi’ u x kromosomu i u tome leži tajna ženske dugovječnosti kako u ljudskom, tako i u životinjskom svijetu

Žene su ipak jači spol, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u belgijskom Gentu . Tajna se, kako se i očekivalo, krije u dvostrukom X kromosomu odnosno u mikroRNK u čijoj su količini muškarci zakinuti zbog jednog Y kromosoma. Drugim riječima, ženski imunološki sustav snažniji je od muškog pa će žene zato rjeđe imati sepsu i teže će dobiti rak.

Ne treba se čuditi kad muškarci koji dobiju gripu kažu ženi - moja je gripa gora od tvoje - valja im vjerovati, tvrde znanstvenici. Naglašavaju da žene imaju više mikroRNK koja “živi” u X kromosomu. Muškarci su zakinuti svojim Y kromosomom i u tome leži tajna ženske dugovječnosti, ne samo u ljudi, već i one u čitavom životinjskom svijetu. Drugim riječima, ma što činili muškarci ne mogu dostići isti prosječni životni vijek žena jer ih je priroda zakinula za određenu količinu mikroRNK.

Istraživanje koje je vodio Claude Libert bilo je usmjereno na mikroRNK koji uz DNK i proteine čine glavnu makromolekulu nužnu za sve oblike života.

“Vjerujemo da zbog dva X kromosoma koji sadrže 10 posto svih mikroRNK žene imaju jači imunološki sustav. Dodaje da Y kromosom naprosto sadrži manje gena koji su uključeni u imunitet i za tu činjenicu nema kompenzacije u muškom organizmu.

Znanstvenici smatraju da će ova spoznaja u budućnosti biti korištena i za istraživanje uzroka nastanka nekih bolesti, ali i za pronalazak lijekova kojima bi se eventualno mogla nadomjestiti prirođena imunološka deficitarnost muškaraca. Primjerice, upravo mikroRNK može suzbiti proteine koji potiču rast zloćudnih stanica, a što ih je više to je otpornost na rak veća, tvrde belgijski znanstvenici.

Ovo najnovije istraživanje zapravo je odgovor i na to zašto primjerice prerano rođena ženska djeca češće prežive od muške.

Znanstvenici kažu kako upravo jači imunitet razlog što žene, inače otpornije na infekcije, kad je ipak dobiju reagiraju burnije, a kod njih su češće i autoimune bolesti poput multiple skleroze ili lupusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:19