‘OSOBA GODINE‘

Dobio agresivni rak mozga, nisu mu davali ni promila šanse, a onda se počeo sam liječiti: Liječnici su frapirani...

Dr. Richard Scolyer

 Facebook Professor Richard Scolyer Ao - My Uncertain Path/
Polovica oboljelih je nakon primanja terapije praktički posve izliječena, dok je prije izliječenih bilo tek 10 posto

Godinu dana nakon primanja posve nove terapije protiv glioblastoma, prve takve u čitavom svijetu, u tijelu australskog liječnika Richarda Scolyera i dalje nema ni tragova raku.

Terapija koju je primio ovaj ugledni patolog temelji se na njegovom vlastitom istraživanju melanoma.

Podvrsta glioblastoma od koje je obolio profesor Scolyer toliko je agresivna da većina pacijenata ne preživi niti godinu dana.

No u utorak je 57-godišnji liječnik objavio da je posljednji pregled magnetnom rezonancom (MRI) pokazao kako agresivnom tumoru nema niti traga.

‘Da budem iskren, prije ovog MRI-a sam bio nervozniji nego prije ranijih pregleda. Oduševljen sam, ne mogu biti sretniji‘, kazao je za BBC.

Profesor Scolyer je jedan od najcjenjenijih australskih liječnika, a ove je godine proglašen i ‘Australcem godine‘ zajedno sa svojom kolegicom i prijateljicom Georginom Long, što je bilo priznanje za njihov izniman rad na liječenju melanoma.

Kao suravnatelj australskog Instituta za melanom, tijekom proteklog desetljeća njih su dvoje istraživali imunoterapiju koja koristi vlastiti imunološki sistem tijela kako bi se napale stanice raka. Taj je tretman značajno povećao izglede preživljavanja oboljelih od melanoma diljem svijeta. Polovica oboljelih je nakon primanja terapije praktički posve izliječena, dok je prije izliječenih bilo tek 10 posto.

To je istraživanje koje je profesorica Long, zajedno s timom liječnika, koristila za liječenje profesora Scolyera u nadi da će pronaći lijek i za njegov rak.

Prof. Long - i sama poznata onkologinja - i njezin tim otkrili su da kod melanoma imunoterapija djeluje bolje kada se koristi kombinacija lijekova i kada se oni primjenjuju prije bilo kakve operacije uklanjanja tumora. I tako je prof. Scolyer prošle godine postao prvi pacijent s rakom mozga koji je ikada dobio kombiniranu imunoterapiju prije operacije.

Također je prvi kojemu je dano cjepivo prilagođeno karakteristikama njegovog tumora, što dodatno pojačava snagu lijekova.

Nakon nekoliko teških mjeseci liječenja početkom godine - tijekom kojih je imao epileptične napade, probleme s jetrom i upalu pluća - profesor Scolyer se osjeća mnogo zdravije.

‘Osjećam se dovoljno dobro da sam se mogao vratiti trčanju‘, rekao je profesor Scolyer i dodao kako može pretrčati i do 15 kilometara.

‘To svakako ne znači da je moj rak mozga posve izliječen, ali sjajno je znati da se još nije vratio, tako da imam malo više vremena da uživam u životu sa svojom suprugom Katie i svoje troje divne djece.‘

Dosadašnji rezultati izazvali su ogromno uzbuđenje u medicinskoj zajednici jer bi istraživanje ovog dvojca mogao biti važan korak prema otkriću koje bi jednog dana moglo pomoći oko 300.000 ljudi kojima se svake godine u svijetu dijagnosticira rak mozga.

Prof. Scolyer i prof. Long ranije su rekli da su izgledi za potpuno izlječenje ‘mali‘, ali se nadaju da će eksperimentalni tretman produžiti život prof. Scolyera i da će se sve uskoro pretvoriti u klinička ispitivanja za pacijente s glioblastomom.

Njihov znanstveni rad trenutno je na recenziji, ali prof. Long naglašava da su još daleko od razvoja odobrene i regulirane terapije.

‘Generirali smo čitavu hrpu podataka kako bismo postavili temelje za taj sljedeći korak i potom pomogli većem broju ljudi‘, rekla je.

‘Još nismo stigli. No sada prije svega želimo pokazati da davanje lijeka prije operacije i kombinirana imunoterapija djeluje kod velikog broja ljudi.‘

Roger Stupp - liječnik po kojem je trenutni protokol za liječenje glioblastoma dobio ime - ranije ove godine rekao je da je prognoza profesora Scolyera ‘tmurna‘ i da je prerano reći djeluje li liječenje.

Iako su raniji rezultati doktora Scolyera bili ohrabrujući, Stupp je rekao da je želio vidjeti da doživi 12 mjeseci, čak i 18, bez ponavljanja terapije prije nego se doista može zaključiti da liječenje djeluje.

Profesor Scoyler je rekao da je silno ponosan na podatke dobivene zahvaljujući njegovom liječenju i zahvalan svojoj obitelji i svom medicinskom timu što su podržali ovaj eksperiment.

‘Ponosan sam na tim s kojim radim. Ponosan sam što su bili spremni preuzeti rizik i krenuti ovim putem. To pruža nadu da je možda ovo smjer koji vrijedi detaljnije istražiti‘, rekao je doktor Scolyer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 09:55