NATURAL BORN KILLERS

Dječaci idu u bande zbog 'ratničkog gena'

Dječaci koji nose gen MAOA imaju veće izglede ne samo za pridruživanje bandama nego i da budu među najnasilnijim članovima koji koriste oružje

ZAGREB - Dječaci koji nose određenu varijaciju gena monoaminska oksidaza A (MAOA), koji se naziva i "ratnički gen", imaju veće izglede ne samo za pridruživanje bandama nego i da budu među najnasilnijim članovima koji koriste oružje, tvrde znanstvenici sa državnog Sveučilišta u Floridi. To je prva studija koja potvrđuje vezu između gena MAOA i bandi, ali i oružja, piše ScienceDaily.

Zaključci znanstvenika odnose se samo na muškarce. Djevojke s istom varijacijom MAOA su, čini se, otporne na njegove potencijalne nasilne učinke.

Studija otkriva nove značajke međusobne povezanosti genetike i okoline koja dovodi do formiranja nekih od najnasilnijih članova društva. - Sve do sada na bande se gledalo kao na sociološki fenomen, no naše istraživanje pokazuje da varijacije gena MAOA također imaju bitnu ulogu - objašnjava Kevin M. Beaver, biosocijalni kriminolog.

- Ranija istraživanja povezivala su MAOA sa širokim spektrom antisocijalnog pa čak i nasilnog ponašanja, no naša studija dokazuje da ove inačice gena mogu predvidjeti članstvo u bandama - tvrdi Beaver i naglašava: - Također, otkrili smo da oblici ovog gena mogu dovesti do razlikovanja onih članova bandi kod kojih je vjerojatnije da će se ponašati nasilnije i koristiti oružje od drugih.

MAOA utječe na razine neurotransmitera poput dopamina i serotonina povezanih s raspoloženjem i ponašanjem, a te varijacije koje se dovode u vezu s nasiljem su nasljedne. Prethodne su studije pak pokazale da je "ratnički gen" prisutniji u kulturama koje obilježavaju ratovanja i agresija.

Nova studija rađena je na 2.500 ljudi, a Beaver i njegove kolege detaljno su svoje zaključke izložili u znanstvenom radu objavljanom u časopisu Comprehensive Psychiatry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:08