ELON MUSK

'ČOVJEČANSTVO PROVODI NAJGLUPLJI EKSPERIMENT U POVIJESTI' Osnivač Tesla Motorsa želi spriječiti katastrofu dok je još moguće

 Chris Jackson/Getty Images for Tesla

'Čovječanstvo trenutno provodi najgluplji eksperiment u povijesti', rekao je osnivač Tesla Motorsa Elon Musk u intervjuu za Wait But Why, koji prenosi Tech Insider .

'Što su veće promjene u kemijskom sastavu oceana i atmosfere zbog povećanih emisija CO 2, to će biti veći dugoročni učinak na Zemlju. Pošto znamo da ćemo fosilna goriva i ovako i onako potrošiti, zašto bismo nastavili s ovim suludim eksperimentom? Da vidimo koliko štete možemo napraviti? Već sada znamo da će učinak na Zemlju biti negativan, a prevladavajuće mišljenje znanstvene zajednice kaže da će biti jako negativan', objasnio je Musk.

Muskovo stajalište je razumljivo s obzirom na njegov poslovni portfelj koji se temelji na ekološki prijateljskim tehnologijama (Tesla, SpaceX i SolarCity), no njegova logika ima smisla i izvan tog konteksta.

Podaci tvrtke British Petroleum kažu da ćemo ostati bez nafte 2067. godine, zemnog plina 2069. godine, a ugljena 2121. godine. Postoji mogućnost da ćemo u međuvremenu otkriti nove izvore nafte duboko ispod oceana ili na sličnim teško dostupnim mjestima, no svejedno ćemo kad tad i njih iscrpiti.

Čak i kada bi mogli, ne bi nam bilo mudro iskoristiti ni sva fosilna goriva trenutno u opticaju jer trošenje tih goriva čini atmosferu toplijom, a ugljen je najgori od svih drugih izvora energije. Neki znanstvenici smatraju da smo već sada došli do točke kada sve daljnje emisije ugljika u atmosferu rade nepopravljivu štetu cjelokupnom čovječanstvu.

Musk je upravo zbog tog razloga i pokrenuo Tesla Motors jer je želio 'ubrzati razvoj održivog transporta uvođenjem na tržište električnih automobila za široku upotrebu'. Ako Tesla uspije dokazati da automobili mogu voziti bez fosilnih goriva, bit će to veliki napredak budući da je izgaranje naftnih derivata zaslužno za trećinu svih emisija CO 2.

Znanstvenici su suglasni da se ugljen treba prestati koristiti prije svih drugih fosilnih goriva, ali i da se način proizvodnje električne energije mora promijeniti. Kao pravi održivi izvori energije budućnosti navode se hidroelektrična energija, vjetar, sunčeva energija i geotermalna energija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:19