PRAVO ČUDO

REVOLUCIONARNA METODA ZA NEPLODNE ŽENE Rođena prva beba uz pomoć matičnih stanica

Natasha (34) i Omar Rajani (39) iz Toronta pokušavali su četiri godine dobiti dijete no bez uspjeha.

A onda se dogodilo pravo čudo. Uz pomoć revolucionarne metode postali su roditelji malenog Zaina Rajanija, koji je rođen inovativnom umjetnom oplodnjom, koja bi mogla pridonijeti većoj stopi uspješnosti oplodnje in vitro.

Novi pristup još uvijek je u eksperimentalnoj fazi i neki su ga ocijenili kontroverznim jer koristi matične stanice s ciljem pomlađivanja jajne stanice majke.

Liječnici u Kanadi time su započeli novo poglavlje u medicinskoj povijesti poručivši tako da imaju rješenje za neplodnost izazvanu lošom kvalitetom jajnih stanica.

Natashi, majci malenoga Zaina, liječnici su laparaskopskim zahvatom uzeli maleni uzorak tkiva iz jajnika. Potom su znanstvenici iz OvaScienca, tvrtke za plodnost, taj uzorak pročistili i izvukli samo mitohondrije matičnih stanica.

Kada su ga dodali Natashinim jajnim stanicama loše kvalitete, postupkom imena Augment, nastala su četiri embrija dobre kvalitete.

Zamrznuli su dva u slučaju da Natasha i Omar požele imati još djece, a od jednoga embrija nastao je maleni dječačić imena Zain.

Dosad se više od 30 žena podvrgnulo ovoj metodi u četiri zemlje, a njih osam je zatrudnjelo. Sve su prošle najmanje jedan neuspješni postupak umjetne oplodnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:17