NIJE SVE ZA BACITI

Čikovima čiste vodu od hormona iz kontracepcijskih pilula, evo gdje su ih već počeli skupljati

Čikove je prvo potrebno očistiti vodom i etanolom, onda ih se rastapa i filtrira tekućina kako bi dobili koncentrat celuloznog acetata

 Duje Klaric/Cropix
Čikove prvo treba očistiti vodom i etanolom, onda ih se rastapa i filtrira tekućina kako bi dobili koncentrat celuloznog acetata. Treba ih 100 za 10 centimetara tkanine

Znanost svemu može pronaći svrhu pa čak i čikovima.

Da, zgužvani i zgaženi ostaci popušenih cigareta skupljeni s gradskih ulica, parkova i iz čikobernica u Češkoj će se koristiti za čišćenje voda od hormona iz kontracepcijskih pilula nakon što su znanstvenici s Tomaš Bata Sveučilišta u Zlinu otkrili kako celulozni acetat kojim obiluju filteri cigareta na sebe mogu vezati hormone iz vode.

"Opušci su treći po redu najčešći otpad u morima i oceanima, ali veliki su problem i na kopnu. Stoga smo se pitali može li se ovaj otpad nekako iskoristiti pa smo ga reciklirali i pokušali mu pronaći neku novu svrhu", kazao je Dušan Kimmer, istraživač s Fakulteta za tehnologiju.

Čikove je prvo potrebno očistiti vodom i etanolom, onda ih se rastapa i filtrira tekućina kako bi dobili koncentrat celuloznog acetata. Nakon toga, uz pomoć posebne tehnike koncentrat se pretvara u nanovlakna, a ona pak uz pomoć posebne tkanine izvlače iz elektromagnetskog polja dok isparavaju. Tkanina je ispunjena posebnim filterima, a za izradu otprilike 10 centimetara materijala potrebno je oko 100 opušaka.

Ono čime su znanstvenici posebno zadovoljni jest činjenica da za proces ekstrakcije ne zahtijeva upotrebu teških kemikalija ili otapala koja bi bila štetna za okoliš, a konačni proizvod koristi se kako bi očistio vodu od hormona koji su inače iznimno štetni za većinu organizama u prirodi.

"To su hormoni koji uglavnom u vodu dolaze od kontracepcijskih pilula i već je poznato da su jako štetni na ekosistem", kazao je Vladimír Sedlařík, voditelj Centra za polimerne sisteme Sveučilišta u Zlinu.

Sedlařík kaže da iako prikupljanje čikova može biti gnjavaža, korist koja od toga dolazi je nemjerljiva pa znanstvenici sada svoju metodu testiraju s industrijskim sektorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:16