POŠAST NA SJEVERU

BORBA SA BOLEŠĆU KOJA JE POHARALA ČITAVE POPULACIJE Znanstvenici ugrađuju pčelama mikročipove

 Andrej švoger/CROPIX

SYDNEY - Australski znanstvenici lijepe sićušne senzore na tisuće pčela i pomoću njih im prate kretanje ne bi li tako zaustavili širenje bolesti koje su poharale čitave populacije na sjevernoj hemisferi.

Znanstvenici u organizaciji CSIRO, državnoj australskoj znanstvenoj ustanovi, objavili su kako bi mikročipovi mogli pomoći u borbi protiv tzv. kolapsa pčelinjih zajednica (CCD, colony collapse disorder), zbog kojega pčele tajanstveno nestaju iz košnica, kao i širenje Varroa destructora, vanjskoga parazita i uzročnika varoze kod pčela.

Znanstvenici prvo uspavaju pčele hlađenjem, a onda pomoću pincete nalijepe senzore teške oko pet miligrama, a velike dva i pol četvorna milimetra.

Mlade pčele često su dlakavije od starih pa ih briju prije lijepljenja senzora, kažu znanstvenici koji žele ispitati djelotvornost pesticida u zaštiti pčelinjih zajednica.

Studija će pomoći i farmerima i voćarima da lakše upravljaju usjevima, jer pčela diljem svijeta ima ključnu ulogu u oprašivanju, kaže se u priopćenju CSIRO-a izdanome u srijedu.

"Pčele igraju važnu ulogu, pružaju besplatnu uslugu oprašivanja na koju se oslanjaju brojni usjevi", kaže Paulo de Souza, voditelj CSIRO-ova projekta. "Upotrebom ove tehnologije želimo bolje shvatiti odnose pčele s okolišem", dodaje.

Znanstvenici kane tijekom australskoga ljeta postaviti senzore na oko pet tisuća pčela na Tasmaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 14:27