FRANKENSTEIN HRANA

Biste li jeli ovu ribu? Genetski modificirani losos uskoro na tržištu

Ovaj bi rezultat trebao otvoriti put prema uzgoju ostalih genetski modificiranih riba i životinja

ZAGREB - Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) mogla bi uskoro odobriti genetski modificirani (GM) losos. Ako FDA da očekivano zeleno svjetlo za GM losos, bit će to svojevrsni presedan jer će se na tržištu pojaviti prvi genetski modificirani proizvod životinjskog porijekla. To bi moglo otvoriti put i prema uzgoju ostalih genetski modificiranih riba i životinja.

Dodali mu jegulju

GM losos proizvod je američke biotehnološke kompanije AquaBounty. Kompanijini su znanstvenici kreirali GM inačicu atlantskog lososa umetnuvši gene uzete iz pacifičkog lososa i jedne vrsta jegulje. Zahvaljujući stranim genima, GM losos raste dvostruko brže od svoga rođaka iz Atlantskog oceana.

Primjerice, dok atlantski losos za 18 mjeseci naraste oko 32 centimetra i teži 1,3 kilograma, njegova GM inačica istoga uzrasta duga je 60 centimetara i teška tri kilograma. Na razvoju GM lososa kompanija je radila je gotovo dva desetljeća, a još 1995. godine uputila je prvi zahtjev FDA.

- Ovo je vjerojatno najproučavanija riba u povijesti. GM losos potpuno je siguran za prehranu i nema nikakve bojazni da će pobjeći u divljinu i ugroziti divlju populaciju - izjavio je za Washington Post Ron Stotish, izvršni direktor AquaBounty. Dok većina znanstvenika smatra da je GM losos sigurna hrana, 31 američka potrošačka skupine protivi se uvođenju “Frankensfisha” na tržište. Oponenti smatraju da GM losos može biti potencijalno štetan i opasan za zdravlje i okoliš.

Polemike ne prestaju

Otkad je 1994. godine FDA odobrila rajčicu Flavr Savr, prvi GM proizvod, ne prestaju polemike oko te nove vrste hrane koju protivnici pogrdno nazivaju Frankensteinovom (Frankenfood). Unatoč tome, danas 14 milijuna poljoprivrednika iz 25 zemalja uzgaja GM usjeve.

U divljini se ne razmnožavaju

- Genske promjene na lososu ne mogu uzrokovati nikakve štetne posljedice na prehranu. Proteini, koje će takav losos proizvesti u većim količinama kako bi dobio na masi, isti su onima koje unosimo u organizam jedući ribu - pojasnio je prof. Kristian Vlahoviček s PMF-a u Zagrebu istaknuvši da su znanstvenici u losos ugradili sigurnosni genski mehanizam koji mu onemogućava da se razmnožava unutar divlje populacije. ( T. R.)

RAZVOJ GM-a

- 1994. FDA odobrila prvi GM proizvod, rajčicu Flavr Savr

- 1996. umak od GM rajčica počinje se prodavati u Velikoj Britaniji

- 1998. EU uvodi moratorij na nove GM usjeve

- 2003. Hrvatska donijela zakon prema kojem GM prozivod mora biti označen deklaracijom

- 2010. nakon 12 godina moratorija EU odobrio krumpir Amfloru, prvi novi komercijalni GM usjev

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:51