STVARANJE SVIJETA

AUDIO: OVO JE ZVUK VELIKOG PRASKA! Znanstvenik rekonstruirao zvukove koji su se mogli čuti u prvim trenucima svemira

 NASA

Nakon što je NASA-in WMAP satelit snimio nevjerovatne podatke o pozadinskoj radijaciji 2003. godine, koja je znanstvenicima pružila dotad neviđeni uvid u uvjete koji su vladali svemirom u vrijeme velikog praska, profesor fizike John Cramer proučio je podatke i zaključio kako je u vrijeme velikog praska u svemiru bilo zvuka.

- Kako se rani svemir širio, zvučni valovi širili su se kroz gusti, zatvoreni medij, tako da je hiper-sfera svemira odzvanjala poput zvona, rekao je Cramer.

Efekt bi bio sličan potresu snage 9 stupnjeva, koji bi potresao cijelu Zemlju, rekao je Cramer, no pojasnio da je u ovom slučaju zvonjava prekrila cijeli svemir.

Taj zvuk je, naravno, davno nestao, no Cramer vjeruje kako ga je uspio rekonstruirati iz toplinskih podataka o pozadinskoj radijaciji.

Zvuk koji je dobio je dubok, škripav, i gotovo nepretenciozan. Naravno, radi se samo o simulaciji. Stvaran zvuk bio je toliko niske frekvencije, da je Cramer morao podići frekvenciju zvuka tisuće milijuna puta kako bi ga podigao u raspon koji ljudsko uho može opaziti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 18:03