VRIJEDNO NALAZIŠTE

Arheolozi ushićeni spektakularnim otkrićem: Radnici pronašli cestu iz doba kad je Karlovac bio vojna utvrda

 Robert Fajt/Cropix
Karlovac je jedan od rijetkih gradova za koje je poznat točan datum svojeg nastanka

Tijekom radova na zamjeni komunalne insfrastrukture u Samostanskoj ulici karlovačke povijesne jezgre Zvijezde radnici su kopajući cestu pronašli - cestu. Radi se o drvenim gredama koje su vjerojatno bile podloga za prometnicu iz ranije faze, kada je Karlovac još bio vojna utvrda.

- Ne možemo u ovom trenutku točno utvrditi koja je starost nalaza jer treba napraviti analizu i provesti arheološko istraživanje, no uspjeli smo utvrditi stariju hodnu površinu. Na nabijenu zemlju stavljale su se paljene grede koje smo pronašli, vjerojatno je na to išao nasip. U blizni je Velika vojarna, kojoj je trebalo prilaziti, išlo se kolima koja bi zapinjala u kaljuži, ovo im je bilo rješenje - rekla je arheologinja Mateja Galetić i dodala da sličan trag imaju u susjednoj Haulikovoj ulici, ali samo bočno. Pretpostavlja se da je otkopana jedna trećina nekadašnje ceste. Arhelozi su nalazom ushićeni, ali komunalcima on zadaje glavobolju.

image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

- U nabavi smo predvidjeli mogućnost pronalaska arheoloških nalazišta. Zna se da će nakon konzervatorsko-restauratorske obrade slijediti geodetsko dokumentiranje i analiza. Kad se to sve osigura, radovi će se nastaviti. Napredak rješavanja ove situacije u cilju zaštite kulturnog dobra ovisit će i o tome koliko ćemo svi zajedno biti koordinirani - rekao je Ivan Klokočki iz karlovačkog Vodovoda i kanalizacije.

- Budući da se radi u Zvijezdi, očekivalo se da će se pojaviti nešto zanimljivo u kontekstu njezine gradnje. Vjerujem da bi tadašnji graditelji bili sretni što smo našli njihov rad i što se Zvijezda obnavlja - rekao je gradonačelnik Damir Mandić i dodao da sva nalazišta treba dokumentirati, a kad svi radovi završe, vidjeti kako ih u interpretativnom dijelu osmisliti, prikazati i promovirati Zvijezdu kao nešto jedinstveno što imamo samo mi u Karlovcu.

image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

Arheolog Krešimir Raguž iz Konzervatorskog odjela Karlovac kaže da se radi o vrijednom arheološkom lokalitetu koji je trenutno u koliziji s važnim radovima komunalne infrastrukture.

- Nakon svakakvih primjera koje smo imali prijašnjih godina, ovo je možda najbolji primjer suradnje Gradskog muzeja Karlovac sa svim akterima, jer nismo imali ni obustavu radova. Kao struka ćemo u dva dana pripremiti varijante, jedna je da se miče nalaz, druga da ne. To će ovisiti o tehničkim rješenjima čitave infrastrukture koju će provesti inženjeri, a mi ćemo pripremiti sve moguće arheološke stvari koje se moraju obaviti, od analize starosti i dokumentacije koja je potrebna da se završi istraživanje. Zasad to nećemo vaditi van, sve dok nadležni prema našem nalazu, Ministarstvo kulture i Grad Karlovac ne odluče što da s tim napravimo u okviru mogućnosti koje kao struka nudimo - rekao je arheolog Raguž.

- Kao gradonačelnik sam sretan što se ovo pronašlo. Treba biti razuman - projekt aglomeracije ne može se zaustaviti, ali mislim da je ovo nešto posebno vrijedno za Karlovac i Zvijezdu i treba pronaći kako to interpretirati - zaključio je gradonačelnik Mandić.

Podsjetimo, Karlovac je jedan od rijetkih gradova za koje je poznat točan datum svojeg nastanka. Podignut je 13. srpnja 1579. godine kao vojna utvrda, a bedemi koji su je omeđivali danas ocrtavaju staru jezgru - šesterokraku Zvijezdu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:17