NEVJEROJATNO...

Američki znanstvenici stigli na korak do revolucije koja bi promijenila svijet iz korijena: ‘Uspjeli smo!‘

National Ignition Facility

 Lawrence Livermore National Labo/Zuma Press/Profimedia/Lawrence Livermore National Labo/zuma Press/profimedia
Za razliku od nuklearne fisije, u kojoj se dijele atomi, nuklearna fuzija ne ostavlja nasljeđe dugotrajnog radioaktivnog otpada

Američki znanstvenici iz National Ignition Facilityja u kalifornijskom Nacionalnom laboratoriju Lawrence Livermore (LLNL) uspjeli su ispaliti gotovo 200 lasera na cilindar koji drži kapsulu s gorivom veličine zrna papra, što je još jedan korak dalje u potrazi za energijom fuzije, koja bi mogla predstavljati gotovo neograničen izvor čiste energije, objavio je CNN.

Lani u prosincu znanstvenicima iz National Ignition Facilityja prvima je pošlo za rukom proizvesti reakciju nuklearne fuzije koja je, u procesu nazvanom "paljenje", oslobodila više energije nego što je potrošila.

- Uspješno smo replicirali paljenje najmanje tri puta ove godine - izvijestili su nedavno. Ovaj njihov uspjeh jednoga dana mogao bi biti važno rješenje za globalnu klimatsku krizu, prvenstveno potaknutu izgaranjem fosilnih goriva.

Znanstvenici su desetljećima pokušavali iskoristiti fuzijsku energiju rekreirajući snagu sunca na Zemlji. A nakon što su lani ostvarili povijesni neto dobitak energije, trebalo je dokazati i da se taj proces može replicirati.

- Sposobnost repliciranja pokazuje robusnost procesa i potvrđuje da se željeno može postići čak i kad su uvjeti kao što su laser ili kuglica goriva različiti. Osim toga, svaki eksperiment nudi priliku za detaljno proučavanje fizike paljenja, što nam pruža vrijedne informacije za rješavanje sljedećeg izazova - kako maksimizirati energiju koja se može dobiti - izjavio je Brian Appelbe, znanstvenik iz Centra za studije inercijske fuzije na Imperial Collegeu u Londonu.

Za razliku od nuklearne fisije, u kojoj se dijele atomi i koja se koristi u nuklearnim postrojenjima, nuklearna fuzija ne ostavlja nasljeđe dugotrajnog radioaktivnog otpada. Kako se klimatska kriza ubrzava, a hitnost odbacivanja fosilnih goriva koja zagrijavaju planet raste, izgledi za obilnim izvorom sigurne i čiste energije sve su primamljiviji.

Što se tiče stvaranja energije iz fuzije, znanstvenici National Ignition Facilityja ispalili su niz od gotovo 200 lasera na kuglicu vodikovog goriva unutar dijamantne kapsule veličine zrna papra, koja je sama unutar zlatnog cilindra. Laseri zagrijavaju vanjsku stranu cilindra, stvarajući niz vrlo brzih eksplozija, generirajući velike količine energije prikupljene u obliku topline.

Energija proizvedena u prosincu 2022. bila je mala - za pokretanje reakcije bilo je potrebno oko 2 megadžula, a ista je oslobodila ukupno 3,15 megadžula, dovoljno da prokuha oko 10 kotlića vode. No to je bilo dovoljno za uspješno paljenje i dokazivanje da laserska fuzija može stvoriti energiju. Od tad su znanstvenici isti proces ponovili još nekoliko puta. Tako je NIF laser 30. srpnja isporučio nešto više od 2 megadžula, što je rezultiralo s 3,88 megadžula energije - to je bio njihov dosad najveći ostvareni prinos. Dva sljedeća eksperimenta izvedena u listopadu također su donijela neto dobitke.

No još je dalek put do razine nuklearne fuzije potrebne za napajanje električnih mreža i sustava grijanja. Trenutačni fokus usmjeren je na nadogradnju postignutog napretka i smišljanje načina kako dramatično povećati fuzijske projekte i značajno smanjiti troškove.

Američki izaslanik za klimu, John Kerry, na klimatskom summitu COP28 u Dubaiju pokrenuo je međunarodni plan angažmana koji uključuje više od 30 zemalja s ciljem poticanja nuklearne fuzije kako bi se pomoglo u rješavanju klimatske krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:03