IZABELA MARIĆ

Zagrebačka učiteljica joge trenutno je na specijalizaciji u Indiji, a u njezin studio rado dolazi i Tajči

 

“Moja ljubav prema jogi počela je još u djetinjstvu, kad me mama vodila na satove joge sa sobom. Istok me uvijek privlačio te sam upisala studij indologije uz ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. 2004. godine sam prvi put otišla u Indiju i nepovratno se zaljubila u nju”, priča nam Izabela Marić (38), učiteljica joge koja je posljednja dva ljeta bila s Tatjanom Matejaš Tajči na njezinom Retreat & Sea Cruiseu.

Izabela je na krstarenju, čiji program poznata pjevačica reklamira kao “psihički, mentalni, emocionalni i spiritualni detoks”, s partnerom Svemirom Vrankom, zvukoterapeutom i učiteljem meditacije, vodila satove joge i zvukoterapiju.

Ples i zdravi obroci

Program sedmodnevnog krstarenja je, objašnjava nam Izabela, bogat jogom, zvukoterapijom, turističkim razgledom otoka i gradova, koncertima, coaching sessionima, tretmanima, zdravim obrocima, muzikom, plesom i smijehom.

Dvadesetak polaznika, koji su većinom Amerikanci, lani je krenulo iz Splita za Hvar na jahti MS Paradis, dužine oko 40, a širine 8,50 metara, u autentičnom drvenom stilu s modernim i udobnim kabinama.

Glavni dio broda je klimatizirani salon-restoran s lounge barom, iz kojeg se izlazi u vanjski, natkriveni prostor za sjedenje.

Svako jutro putnici su započinjali vođenom meditacijom na palubi broda te luksuznim doručkom, a dan bi nastavili u obilasku jadranskih gradova i upoznavanju lokalne kulture te kupanju na najljepšim plažama.

Tijekom dana su organizirane i razne radionice, a cilj je bio zajednički smijeh i buđenje životnog zadovoljstva.

Masaža i pjesma

Navečer se grupa okupljala na večerama u lokalnim tavernama uz muziku ili bi provodili mirne noći ispod zvijezda.

“Polaznici su bili jako zadovoljni. Neki od njih su se već bavili jogom, a bilo je i početnika. Uskladila sam satove tako da svi imaju maksimalno pozitivno iskustvo.

Željela sam da dobiju iskustvo svih benefita joge - fizičkih, emotivnih i mentalnih. Uspjeli smo povezati spiritualnu stranu sa svima prisutnima kroz ono što nam je zajedničko”, priča nam i dodaje da Tajči također vježba s ostalima.

“Uvijek kad je u Zagrebu, trudi se doći na sat u naš joga studio”, kaže nam Izabela, koja već planira treće krstarenje s Tajči u ljeto 2021., čemu se jako veseli.

Izabela se nakon završetka studija i rođenja kćeri nije odmah bavila jogom. Otvorila je školu stranih jezika te je podučavala hindski i ruski jezik.

Deset puta u Indiji

“Upisom škole za učitelje joge život mi se okrenuo u smjeru podučavanja joge, osjetila sam taj poziv i da je to ono što živim i što jesam”, kaže nam Zagrepčanka koja je 2015. godine otvorila Verbasana yoga studio u Zagrebu te podučava jogu, organizira razne seminare, edukacije i koncerte indijske klasične glazbe i njihovih renomiranih muzičara.

U Indiji je bila već desetak puta, a njezina kćer osam puta.

“Ondje sam mogla kvalitetno provoditi vrijeme s djetetom, putovati i upoznavati nove ljude, vježbati jogu, podučavati i učiti hindski jezik. Boravila sam po raznim ashramima te se upoznavala s raznim stilovima joge. Posao sam radila online te pisala članke o Indiji za časopise. Kćer je odrasla u drugoj kulturi, naučila je tečno engleski i malo hindija, to je prava škola života za nju”, govori nam Izabela.

Kaže da ju je Indija naučila da je sreća u malim stvarima, da i usred kaosa postoji red te prepuštanju sadašnjem trenutku.

“Volim to šarenilo boja, okusa, mirisa, vegetarijansku hranu, ayurvedu, čarobnu indijsku glazbu, opuštenost, cjenkanje, srčanost, jednostavnost, predivne izlaske i zalaske sunca”, objašnjava nam Zagrepčanka, koja je prošli petak ponovo otputovala u Indiju.

Naime, Veleposlanstvo Indije stipendiralo ju je na Yoga Universityju u Bangaloreu, gdje će provesti mjesec dana bez obitelji na specijaliziranom tečaju za učitelje joge.

Program joj je jako intenzivan, svaki dan ima obaveze od 4 do 22 sata s tri kratke pauze za doručak, ručak i večeru.

“Joga je za mene duboka povezanost sa svojim tijelom, duhom i sadašnjim trenutkom. Iskustvo bivanja ovdje i sada.

Postajemo svjesniji i prisutniji kako na joga prostirci, tako i kasnije u svakodnevnom životu, van prostirke”, kaže nam Izabela, koja se veseli još jednom novom iskustvu i produbljivanju znanja kako bi ga mogla prenositi svojim polaznicima po povratku u Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:12