PRESTIŽNO NATJECANJE

Uljez na Svjetskom prvenstvu u izradi panettonea, uskomešala se cijela Italija: ‘Otkud taj tip u finalu?‘

Ilustracija

 Claudio Furlan//lapresse/profimedia/Claudio Furlan//lapresse/profimedia
Sve više Britanaca domaće deserte zamjenjuje panettoneom pa je posebno zanimljivo da se u prošloj godini prodavao više od božićnog pudinga

Milano je stotinama godina bio prijestolnica panettonea, krušnog kolača s kandiranim voćem koji se tradicionalno jede za Božić. Ipak, čovjek koji bi uskoro mogao podići trofej za najbolji panettone na svijetu nije iz sjeverne Italije, piše The Times.

Chikara Uehara dolazi iz Kagoshime u Japanu te će se natjecati s desecima finalista na Svjetskom natjecanju u panettoneu koje će se održati u Milanu sljedeći vikend. Zanimljivo je da iako ima natjecatelja iz Brazila, Australije i Ujedinjenog Kraljevstva, niti jedan natjecatelj nije iz Milana što govori o tome kako je talijanska poslastica postala globalno rašireno jelo.

- Prije četiri godine prijatelj mi je donio panettone kao suvenir iz Italije te sam se oduševio okusom - rekao je Uehara, vlasnik Tak Bageri-Cafea u Kagoshimi.

Japanski slastičar, kojem je zaštitni znak panettone prožet gorkim voćnim kakaovcem, rekao je da je natjecanje u Milanu bila prilika za učenje i usavršavanje, ali i približavanje okusu autentičnog talijanskog panettonea. Ujedinjeno Kraljevstvo na natjecanju će predstavljati talijanski slastičar Francesco Coratella koji je podrijetlom iz Puglie na jugu Italije,

Coratella je prije dvije godine započeo s proizvodnjom panettonea u Hertford Streetu, a deliciju je opisao kao najbolji proizvod talijanske slastičarske tradicije.

Sve više Britanaca domaće deserte zamjenjuje panettoneom pa je posebno zanimljivo da se u prošloj godini prodavao više od božićnog pudinga te mu je potražnja bila 40 posto viša u odnosu na prošlu godinu. Za inozemni uspjeh slastice zaduženi su zanatski proizvođači koji eksperimentiraju s lokalnim sastojcima.

Na svjetskom prvenstvu u pripremi panettonea od natjecatelja se traži da pripreme tri torte od kojih će svaka težiti 1 kilogram, a mogu se natjecati u kategorijama tradicionalnog ili čokoladnog panettonea. Giuseppe Piffaretti, švicarski slastičar koji je pokrenuo natjecanje, putovao je po cijelom svijetu kako bi odabrao finaliste među tisućama kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 11:47