PONOSNI NA USPJEH

UDRUGA ZA SINDROM DOWN PODIJELILA DIVNE VIJESTI 'Zaposlili su našeg prvog downića! Ako se nađete na zagrebačkom aerodromu, dođite i popijte kavu...'

 Udruga za sindrom Down Zagreb / Facebook
 

Udruga za sindrom Down Zagreb, koja okuplja prvenstveno roditelje osoba sa sindromom Down, objavila je na svojoj stranici na Facebooku veselu vijest na koju su osobito ponosni.

- S ponosom vam predstavljamo našeg Ivana koji je prije par dana počeo raditi u Zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman u ugostiteljstvu BTA koji su u suradnji s našom Udrugom zaposlili našeg prvog downića.

Pa ako se nađete tamo, dođite i popijte kavu u Cakes&bakes BTA Hrvatska.

Hvala svim divnim ljudima u BTA što su nam pružili takvu priliku i zaposlili nas!

Cilj udruge je poticanje punog uključivanja osoba s Downovim sindromom u sve segmente života zajednice. Pružaju podršku i osposobljavanje svim osobama s DS–om, kao i njihovim obiteljima. Potiču rad s obiteljima i stručnim osobama kako bi se brže i bolje rješavale pojačane potrebe svake osobe s Downovim sindromom, stoji im u opisu stranice.

Postoje već 20 godina, a njihova predsjednica Natalija Belošević nedavno je u razgovoru s novinarkama Jutarnjeg lista naglasila:

- Suprotno raširenom mišljenju oni mogu doživjeti duboku starost i imati kvalitetan život, uz potporu, naravno. Pohađaju redovne vrtiće i škole. Mogu raditi i biti korisni članovi zajednice. Mogu biti vrlo uspješni sportaši ili umjetnici.

Nažalost, u Hrvatskoj nedostaje srednjih škola koje bi otvorile vrata osobama s Downopvim sindromom, nema osiguranih radnih mjesta nakon srednje škole, a i općenito nedostaje uključivanje u zajednicu poput odabira nekog sporta ili zabave…

- Zajednica prvenstveno iz neznanja i nepoznavanja naše djece ne zna kako bi pristupila. Nepoznatome pristupamo sa strahom i oklijevanjem, pa tako i svi koji se prvi put susreću s osobama sa sindromom Down žele, ali ne znaju kako im pristupiti, zbog čega često i odustanu. Oni su ljudi kao i svi ostali, vole i žele biti voljeni, pružaju ljubavi više nego što dobivaju, a prijateljstva su im jako važna i rado ih prihvaćaju - rekla je Belošević.

Zato je Ivanovo zapošljavanje važan korak prema potpunom ili barem sve većem uključivanju osoba s Downovim sindromom u zajednicu.

Stotine korisnika društvenih mreža u komentarima je čestitalo Ivanu i zahvalilo poslodavcu koji mu je to omogućio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:22