SLUČAJ FREDA JUNIORA

TRUMP U INTIMNOJ ISPOVIJESTI PROGOVORIO O NAJTRAUMATIČNIJOJ ŽIVOTNOJ EPIZODI Predsjednik SAD-a priznao da je počinio ogromnu grešku s vlastitim bratom

 Mary F. Calvert / REUTERS
 

Američki predsjednik Donald Trump je u opširnom intervjuu za The Washington Post progovorio o događaju koji je promijenio njegov život - bratovoj smrti. I ne samo to, Trump je kao rijetko dosad priznao da je pogriješio i da žali zbog nekih poteza koje je u složenom odnosu s Fredom Trumpom mlađim povukao.

"Ma daj, Freddy, što to radiš?", prisjetio se svog pitanja predsjednik nakon što je sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća uhvatio svog starijeg brata kako čita knjige o zrakoplovstvu nadajući se da će jednog dana postati pilot tadašnjeg uglednog avioprijevoznika Trans World Airlinesa (TWA).

"Gubiš vrijeme", poručio mu je Donald.

Zajedno s ocem, često je prigovarao bratu da bi se, umjesto snova o pilotiranju, trebao posvetiti obiteljskom poslu. Njihov otac pogrdno je znao Fredu Junioru prigovoriti da želi biti 'šofer na nebu', umjesto da vodi obiteljsku firmu Trump Company.

Fred Jr. bio je ranjen. "Bilo je mnogo pritisaka. Učinio je sve što je mogao kako bi pobjegao od toga", rekao je David Miller, Fredov prijatelj iz studentskih dana koji je kasnije postao njegov odvjetnik.

Nažalost, Fred Jr. je vrlo često kao bijeg od obiteljskih pritisaka koristio alkohol. I upravo je alkoholizam razlog zbog kojeg je 1981. godine preminuo u 42. godini života.

Donald danas žali

Danas, dok predsjednik Trump govori o tome kako će se boriti protiv krize s opioidima, uhvatio se priče o svom bratu kako bi dokazao da ima empatije za ovisnike, ustvrdivši da lekcije koje je naučio iz tog iskustva može primijeniti u suočavanju sa zlouporabom opojnih droga u SAD-u.

"Žalim što sam vršio pritisak na njega. Voditi obiteljski posao bilo je nešto što nikad nije htio raditi. To jednostavno nije bilo za njega... Mislim da je greška koju smo mi napravili bila pretpostavka da će se svima svidjeti. To je bila najveća pogreška. Vršili smo dvostruki pritisak na njega, otac i ja...", priznao je Donald Trump.

Američki predsjednik rijetko kada priznaje svoje greške ili izražava žaljenje, ali sasvim je jasno da je kratki, tragični život njegova brata imao velik utjecaj na njega, obilježio ga je kao nijedan drugi događaj.

Jack O'Donnell, bivši direktor Trumpovog kazina, koji je kasnije vodio centar za liječenje ovisnosti u Arizoni, rekao je da se predsjednik još uvijek nije pomirio sa životom i smrću svog brata.

"Uvijek se osjećalo kao da je to mračna obiteljska tajna i tema o kojoj nije uvijek želio govoriti. Obično postoji puno stida oko ovisnosti, što je tužno. Mislim da cijela Trumpova obitelj trpi veliku sramotu i neriješenu traumu zbog Fredove smrti", kaže O'Donnell.

Freddy, kako su ga svi zvali, bio je prvorođeni sin te je stoga dobio očevo ime. Njegovi prijatelji prisjećaju se da je bio potpuna suprotnost bratu Donaldu - tih, razigran i sklon šalama. Prvi veći udarac doživio je 1956. godine kada nije upisao poslovnu školu Wharton u sklopu Sveučilišta u Pennsylvaniji, nakon čega je otišao na Sveučilište Leigh, ostavivši za sobom svog tada 10-godišnjeg brata Donalda.

, Image: 447488339, License: Rights-managed, Restrictions: Contributor usage restriction: Personal use., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Otac Fred Trump i majka Mary Ann sa sinom Donaldom Trumpom

Želio je letjeti...

Uskoro je postao jedan od najtraženijih studenata ondje, brojna studentska bratstva vrbovala su ga kako bi im se pridružio. Iako je odgajan kao prezbiterijanac, Fred Jr. se pridružio bratstvu koje je povijesno bilo židovsko, ali je primalo i članove drugih vjera. Jedan od kolega kaže da je Fred Jr. ulaskom u bratstvo Sigma Alfa Mi zapravo proglasio neovisnost od svog oca.

Braća iz Sigma Alfa Mi kažu da nikad nisu vidjeli da Freddy pretjerano pije, a s obzirom na to da je bio vrlo odgovoran dali su mu i odgovorne dužnosti u sklopu bratstva. Tako je Fred Jr. postao upravitelj kuće u kojoj je bratstvo obitavalo. Sjećaju ga se kao visokog, plavog i momka zgodnog poput neke filmske zvijezde koji se znao šaliti, a često je svojoj braći nudio vožnje u sportskim automobilima, jahtama i zrakoplovima koje je unajmljivao u zračnoj luci.

"Svake godine je na koledž dolazio s novom Corvetteom. Uživao je u životu. Bio je potpuna suprotnost svom bratu", rekao je njegov 'brat' iz studentskih dana Ira Jay Kirschner.

Fred je nakon diplome upoznao stjuardesu Lindu Lee Clapp koju je i oženio 1962. godine. Živjeli su u New Yorku, a Fred je cijelo vrijeme bio pod pritiskom da se uključi u obiteljski posao s nekretninama. No, on je želio letjeti.

Prijavio se za pilotsku obuku u TWA-u i ispunio rigorozne uvjete kako bi postao pilot u tada vrlo uspješnoj zrakoplovnoj tvrtki. Nekoliko mjeseci letio je kao pomoćni pilot, a predsjednik se prisjetio kako su njegovi kolege često dolazili u dom Trumpovih jer su voljeli Freda.

Ipak, u raznim intervjuima koje su dali tijekom godina, Fredovi kolege često su isticali da se primijetio njegov problem s alkoholom. No, znali su i dodati kako nisu znali za pritisak obitelji da se uključi u njihov biznis. "No, bilo je očito da je pod stresom koji nije mogao podnijeti", smatraju Fredovi bivši kolege.

Prema nekim tvrdnjama, Fred Jr. je otpušten nakon godine dana probnog roka i to zbog problema s alkoholom.

"Taj ga je porok zaustavio u namjeri da postane pilot, a tvrtka si nije mogla dopustiti da alkoholičar upravlja njihovim avionima", rekao je Bob Kavula, potpredsjednik udruge bivših pilota TWA-a.

July 31, 2015 - New York, New York, U.S. - Donald Trump, Ivana Trump, Mary Anne Trump, and Fred Trump attend the PAL Dinner .The Plaza Hotel, NYC.May 1989.Photos by  ,   Photos Inc, Image: 254289762, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press
Profimedia, Zuma Press
Donald Trump, Ivana Trump, Mary Anne Trump i Fred Trump stariji

Odbijao liječenje, a napustila ga i supruga

No, Freddyjeva prijateljica Annamaria Forcier mišljenja je da je Freddy napustio TWA zbog enormnog pritiska obitelji da se uključi u posao.

"Dojma sam da je natjeran da radi za obiteljsku kompaniju. Bilo je mnogo tenzija, ne samo s ocem, već i s Donaldom. Oni jednostavno nisu željeli da bude pilot", objašnjava Forcier.

Tvrdi da su se Fred Jr. i Donald znali žestoko posvađati, no predsjednik kaže da se takvih obračuna ne sjeća. "Zapravo ne znam jesmo li se ikad svađali, uglavnom bih mu ja rekao da bih uživao radeći obiteljski posao i da možemo učiniti velike stvari", kaže američki predsjednik.

Trump danas kaže da je propadanje njegovog brata bilo poučno, posebno njegovo odbijanje da se suoči s njihovim ocem. Zahvaljujući toj tragičnoj priči Donald je oblikovao karakter na način na koji je danas poznat: odbijajući sve one koji ga preispituju i postajući neka vrsta 'ubojice', tip osobe koju je njegov otac i želio vidjeti na čelu obiteljskog posla.

Iako je Fred Jr. pokušao pokrenuti vlastiti posao, njegov ulazak u poduzetničke vode je propao pa se 1966. priključio obiteljskoj kompaniji gdje je postao potpredsjednik. No, glavnu riječ u tvrtki ipak je imao Donald kojega je Fred Trump stariji favorizirao. Nekoliko godina kasnije, kako je Fredov problem s alkoholom postajao sve veći, više nije predstavljan kao važan član kompanije i sve je više padao u sjenu mlađeg brata.

Da stvar bude gora, Fred Jr. odbijao sve prijedloge koji su uključivali liječenje od ovisnosti, a ubrzo ga je napustila i supruga Linda. Obavljao je neke skromne poslove u obiteljskom poduzeću dok mu se zdravlje pogoršavalo, a u međuvremenu je njegov mlađi brat postao svojevrsna zvijezda zabavljajući se u Studiju 54 i puneći stupce tabloida zajedno s prvom suprugom Ivanom.

Fred Jr. je s vremenom postao toliko mršav i bolestan da je hospitaliziran, a Donald Trump opisao je i jedan od posjeta svom bratu u bolnici.

"Pitao sam ga što ga je to toliko privuklo u alkoholu. Je li to okus? Nije znao što bi rekao, on je piće jednostavno volio", kaže predsjednik.

Fred Trump Donald Trump Undated, Image: 384855315, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom
Fred Trump stariji i Donald Trump

Obitelj nije dovoljno pomogla Freddyju?

Trump je priznao da mu je bratova sudbina bila ozbiljno upozorenje kakve alkohol posljedice može imati, ali nikad nije otvoreno rekao što je učinio kako bi pomogao bratu.

"Često sam bio u njegovom domu, odlazili smo na večere", kaže Trump i dodaje da je Freddy nekoliko puta odlazio na odvikavanje. "Mislim da nismo u to vrijeme mogli puno učiniti za njega... Bio sam šokiran bratovom propašću, ali i njegovom željom da se održi na životu. Bio je tako zgodan, a ja sam vidio što mu je alkohol učinio, čak i fizički. I to je jako utjecalo na mene", priznaje američki predsjednik.

U rujnu 1981. godine Fred Jr. Trump doživio je srčani udar i preminuo u bolnici u Queensu. Obitelj je priznala da je srčani udar izazvao problem koji je Fred imao s alkoholom.

Vijest o Fredovoj smrti primljena je s gorčinom među njegovim prijateljima. Uvjereni su da obitelj nije dala sve od sebe kako bi mu osigurala potrebnu medicinsku skrb koja bi mu pomogla.

Bratova tužna sudbina pomogla je američkom predsjedniku da uvidi kako je ovisnost o alkoholu bolest koja je prisutna u njegovoj obitelji te da bi krenuo bratovim stopama kad bi popio barem jedno piće.

"Ima nešto u genetskom učinku", rekao je Trump prema kojemu se, nakon Freddyjeve smrti, fokus obitelji još više usmjerio.

Danas, gotovo 38 godina nakon obiteljske traume, Donald Trump kaže da razumije okolnosti pod kojima je preminuo njegov brat 'mnogo, mnogo bolje', a da iz današnje pozicije predsjednika SAD-a može mnogo učiniti na prevenciji ovisnosti o alkoholu i drogama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:49