OPAKA BOLEST

‘Svako jutro osjećala sam se kao da me netko uključio u struju, a nakon godine dana dobila sam dijagnozu. Neizlječivo je...‘

Carol McGachie

 Facebook/
Isprva sam se samosažalijevala. Znam da je ovo neizlječivo i da će se vratiti. To je noćna mora, kaže Carol McGachie

Svake večeri kad je Carol McGachie, 56-godišnja majka dvoje djece iz Zapadnog Lothiana u Škotskoj, odlazila u krevet, osjećala se kao da ju je pogodio strujni udar. Intenzivni trnci penjali su joj se uz noge i ruke te nije mogla zaspati od boli.

Liječnik joj je prepisao tablete protiv bolova u leđima, ali Carol se nije mogla oteti dojmu da je u pitanju nešto puno ozbiljnije.

- Osjećala sam se kao da sam uključena u struju. Ti trnci jednostavno nisu prolazili, nisam osjećala ni kožu ni ruke kako treba. Bilo je gore i bolnije od uboda igala - rekla je Carol za BBC Scotland News. Kad joj se to počelo događati i danju, uhvatila ju je panika pa se vratila liječniku. Nakon skoro godinu dana pretraga i snimanja, dijagnosticiran joj je mijelom, neizlječiv rak krvi.

U listopadu 2022. krenula je na kemoterapije u bolnicu Western General Hospital, koje su trajale punih šest mjeseci. Njezina bolest sad je u remisiji.

- Isprva sam se samosažalijevala. Znam da je ovo neizlječivo i da će se vratiti. To je noćna mora. Zato se trudim živjeti za trenutak i pokušam iz glave izbaciti crne misli. Ponekad mi se čini da živim od jednog rezultata testa do drugog, a radim ih svaka tri mjeseca - ispričala je 56-godišnjakinja.

Najveća potpora u svemu joj je suprug Michael. Carol sad želi putovati - planira ići u Kanadu u posjet sinu Rossu, a kći Emma udaje se ove godine pa je zaokupljena i njezinim vjenčanjem.

image

Carol McGachie sa suprugom Michaelom

FACEBOOK

Ova hrabra Škotkinja redovito pije lijekove protiv bolova u živcima, koji joj pomažu ublažiti osjećaj "strujnih udara".

- Još uvijek osjećam trnce na vršcima prstiju na rukama i nogama, ali sad bar više ne idu uz noge i ruke. Kao da imam opečene prste, to je jedino što mi ne prolazi - rekla je.

Dr. Sophie Castell kaže kako se mijelom često propušta i teško dijagnosticira, iako je treća najčešća vrsta raka krvi.

- To je zato što su njegovi simptomi poput bolova u leđima, lako lomljivih kostiju, umora i ponavljajućih infekcija nejasni i često povezani s općim starenjem ili manje opasnim stanjima. Trećina pacijenata liječnika opće prakse posjeti najmanje tri puta prije nego što im se postavi valjana dijagnoza - objašnjava liječnica.

Carol ni danas ne zna zašto je trebalo toliko dugo da joj se dijagnosticira mijelom, ali na svu sreću, pronašli su ga, kaže, prije nego što je zadobila oštećenje organa.

- Moj savjet je da slušate svoje tijelo i budete uporni s liječnicima, nemojte prihvatiti njihovo mišljenje kao konačno. Morate vjerovati svojim instinktima i ne treba vam biti neugodno stalno se vraćati liječniku. Njima bih pak savjetovala da zatraže analizu krvi ako im pacijent dođe sa sličnim simptomima - zaključila je Carol McGachie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 07:23