SLAVONKE GA OBOŽAVAJU

Renato je kuhaču zamijenio turpijom: ‘Ostvario sam san, po 12 sati dnevno ženama lakiram nokte‘

 Adriana Lončarević
Đakovčanin je šest godina radio kao profesionalni kuhar, a onda se usred korone odlučio za veliki poslovni zaokret - i uspio

Renato Prskalo, dvadesetpetogodišnjak iz Đakova, kuharsku pregaču zamijenio je turpijom za nokte. Oduvijek ga je zanimao svijet ljepote, a pandemijska dosada olakšala mu je konačnu odluku o promjeni zanimanja. Samo pola godine nakon položene prve edukacije, postao je vlasnik salona unikatnog naziva Prismatique nails By Renato.

image
Adriana Lončarević

Renato je završio školu za kuhara i položio majstorski ispit, logičan sljedeći korak u njegovom životu bio je pronaći posao. Šest godina radio je u kuhinji posao koji mu nije bio drag, dok jedne večeri nije doživio prosvjetljenje. Pomalo klišejski, legao je na spavanje i sanjao da ima vlastiti salon. Osim što je u snu imao viziju cijelog budućeg salona, razrađeni plan i spremnu ideju, koje je kasnije uspješno proveo u djelo.

- Probudio sam se i krenuo istraživati edukacije za izradu nokti u blizini. Vrlo brzo odluka je pala na edukatoricu Dariju Smolčić iz Slavonskog broda. To je bilo prije godinu i pol dana, kad je i krenula moja avantura. Oduvijek me zanimao taj ‘beauty‘ svijet, ali živim u mjestu gdje se baš nisam mogao razvijati u tom smjeru, prepričava Renato koji je požurio na prvo slobodno mjesto na edukaciji.

image
Adriana Lončarević

S izradom nokti, za razliku od kuhanja, dogodila se ljubav na prvi pogled. Iako brojni poduzetnici pandemiju ne povezuju ni s čim pozitivnim, upravo je koronavirus zaslužan što je realizacija Renatinog sna išla brže od predviđenog. Veliku ulogu imala je i njegova majka koja mu je oduvijek podrška.

- Pametno sam iskoristio dosadu u vrijeme korone koja je rezultirala otvaranjem salona. Nakon edukacije, kratko sam kod kuće primao klijentice i tako zaradio prijavu. Znao sam da se želim time baviti, pa mi je to bio dodatan poticaj da što prije krenem u proces. Ogromna zasluga ide i mojoj majci koja mi je sve pružila i učinila moju ideju mogućom, dodao je Renato.

Koronavirus ga je ipak dočekao u zasjedi. Čim je otvorio salon, zarazio se virusom i nije mogao početi s poslom. Nakon toga, sve je krenulo svojim tokom. Samog sebe Renato smatra temperamentnom osobom zbog čega mu odgovara da je sam svoj šef.

image
Adriana Lončarević

- U usporedbi s poslom u kuhinji, ovakav princip rada mi puno više odgovara. Ne volim timski rad, pa mi je super što radim kad želim, a također sam i slobodan kad želim. Stvarno sam se pronašao u ovom poslu, rekao je Renato.

Zbog toga što je muškarac u ovom poslu, susretao se s predrasudama koje ga ni najmanje ne diraju. Ne smatra to što je muškarac svojom prednosti ni nedostatkom za bavljenje ovim poslom.

image
Adriana Lončarević

- Vani je to sasvim normalno, u Njemačkoj ili Švicarskoj čudno je vidjeti da se žena bavi poslom izrade nokti. U Hrvatskoj znam još dva ili tri muška nail tehničara koji sasvim dobro obavljaju svoj posao. Moj rad govori sam za sebe i on je najbolji pokazatelj kvalitete, objašnjava Renato.

Radno vrijeme mu je od 8 do 20 sati što mu ne pada teško jer uživa u tome što radi. Voli druženja s klijenticama, od kojih su neke s njim od samih početaka. Ponekad ga znaju pitati zašto se bavi poslom kojim se bavi ili otkud ljubav prema izradi nokti, no već su sve navikle da majstora Renata vide s turpijom u ruci.

image
Adriana Lončarević

Za ime Prismatique nails By Renato odlučio se jer je bio u potrazi za nečim elegantnim i unikatnim, a ovo mu se posebno svidjelo jer je na francuskom jeziku.

- U nekom kontekstu ime predstavlja lom svjetlosti na staklenoj prizmi što rezultira pojavljivanjem spektra boja. To sam povezao s bojama lakova i tako je nastalo ime salona, rekao je Renato.

U ponudi ima izradu gel nokti, trajnog laka i muške manikure. Upravo ovo posljednje mu najslabije prolazi, ali ima i među muškarcima nekoliko stalnih klijenata.

- Muška manikura za zapravo svodi na uređivanje zanoktica i kraćenje nokti. Imam nekoliko zadovoljnih muških klijenata, ali često mi znaju dobaciti da nikom ne kažem da su bili na manikuri, kroz smijeh prepričava Renato.

Kvalitetu rada morao je isprobati i na sebi. Iako inače ne nosi gelirane nokte, za potrebe fotografiranja ipak si ih je napravio nekoliko puta. Nedavno je postao ambasador za jedan poznati hrvatski brend, pa osim rada s klijenticama, snima i promovira proizvode tog brenda.

- Kad izađe novi proizvod, moj je zadatak snimiti ga ili fotografirati. Inače sam kreativan pa mi to nije problem, uređivanje videa samostalno sam naučio gledajući kako to drugi rade, rekao je Renato

Do sad je odradio čak pet edukacija, ali tu nije kraj. Iako su mu obitelj i prijatelji velika podrška, misli da će biti primoran preseliti se, kako bi mogao svoj rad naplatiti onoliko koliko smatra da vrijedi. Otkrio je da ne misli širiti obujam posla, ali velike su šanse da će uskoro đakovačku adresu zamijeniti zagrebačkom zbog toga što su cijene u glavnom gradu 70 do 100 posto veće od onih đakovačkih.

- Želim biti profesionalac u tom što radim. Smatram da bi uvođenjem dodatnih usluga narušilo kvalitetu postojećih. Biti profesionalan, po mom mišljenju, znači raditi jednu stvar savršeno. Moj idući korak je napredovati toliko da mogu postati edukator, odlučno prepričava Renato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:45