MOZAK BOLJE RADI

Novo otkriće ruši ružni tabu o menstruaciji, sve zbog jedne stvari: ‘U te dane sportašice su brže, a na poslu...‘

 Mediaservicesap/alamy/alamy/profimedia/Mediaservicesap/alamy/alamy/profimedia
Do takvih pojava može doći jer je za vrijeme menstruacije visoka razina progesterona i estrogena kod žena, kaže naša liječnica

Žene su bolje sportašice u vrijeme kada imaju menstruaciju jer brže i preciznije reagiraju te bolje imaju bolje kognitivne funkcije, tvrdi najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Neuropsychologia.

„Žene koje imaju redovitu menstruaciju pokazale su bolje rezultate i bolji nastup za vrijeme kada su ju imale u usporedbi s bilo kojom drugom fazom ciklusa. Imale su brže vrijeme reakcije i manje grešaka“, stoji u istraživanju o kojem piše People.

Kako kažu iz klinike Cleveland posebno su se fokusirali na nogometaše i nogometašice te otkrili da je izvedba kognitivnih zadataka ponajviše procjena vremena bolja za vrijeme menstrualne faze nego za vrijeme lutealne, one faze koje prethodi menstruaciji.

"Ono što je iznenađujuće jest da je učinak sudionica bio bolji kad su imale mjesečnicu, što dovodi u pitanje ono što žene, a možda i društvo općenito, pretpostavljaju o njihovim sposobnostima u ovo određeno doba mjeseca", rekla je dr. Flaminia Ronca, voditeljica istraživanja, iz UCL Odjela za kirurgiju i intervencijsku znanost i ISEH prema Guardianu.

Za jedan od testova, sudionicima studije pokazan je niz nasmijanih ili lica koja namiguju te im je rečeno da reagiraju kad god vide nasmiješeno lice. Ovo je bio test koji je trebao mjeriti vještine poput pažnje, vremena reakcije i točnosti.

Cijelo je istraživanje inspirirano nogometašicama koje su učestalije prijavale ozljede u određeno vrijeme svog ciklusa. Postoji i ranija studija, provedena među elitnim profesionalnim nogometašicama, koja je pokazala kako se rizik od ozljeda znatno povećava tijekom lutealne faze menstrualnog ciklusa. Dok bi žene mogle izjaviti da se ne osjećaju dobro kad imaju mjesečnicu, nogometašice u studiji imale su bolje rezultate tijekom menstruacije.

- Žene su izvijestile o tome da se lošije osjećaju tijekom menstruacije, a same su također smatrale da su njihove kognitivne sposobnosti tada slabije. No provedeno istraživanje pokazalo je suprotno i dokazalo kako su kognitivne sposobnosti žena znatno bolje tijekom menstrualne faze i gore tijekom lutealne faze, stoji u izvješću istraživanja.

- Nadam se da će ovo potaknuti pozitivne razgovore o percepcijama i učincima između trenera i sportašica jer ono kako se mi osjećamo često nije odraz naših stvarnih sposobnosti u tom trenutku, poručila je doktorica Ronca za kraj, a s istraživanjem se slažu i stručnjaci iz Hrvatske.

Nema dokaza da se psihijatrijska stanja vezu isključivo uz ženski spol,ali svakako imaju svakako imaju utjecaj na razvoj psiholoških fenomena. Ženska psihijatrija je zbog toga jako važna s obzirom na to da su žene pod velikim rizikom depresije i anksioznosti za prije i za vrijeme menstruacije.

- Do takvih pojava može doći jer se za vrijeme menstruacije mijenja razina progesterona i estrogena kod žena pa se povećava i adrenalin. No potrebno je provesti dodatna krvna i hormonalna istraživanja kako bi se to 100 posto potvrdilo jer ne možemo ništa generalizirati za sve žene, rekli su u ordinaciji GynNova.

Nadodaju kako se variranje estrogena odražava i na psihopatološka stanja žena tijekom menstruacije stoga postoje i primjeri kada on kod žena izaziva depresiju.

- Simptomi su obično dosta sniženo raspoloženje, ponekada i jaka tjeskoba, umanjen interes za uobičajene svakodnevne aktivnosti koje inače normalno izvodite, brže umaranje nego inače te dobivanje na tjelesnoj težini. Smatramo da 80 posto žena ima neke od navedenih nuspojava prije i za vrijeme menstruacije, poručuju iz ordinacije te nadodaju kako to ne smatraju psihijatrijskim poremećajem koji bi ometao svakodnevnu rutinu.

Ako osjetite bilo koji od navedenih simptoma preporučuje se javljanje osobnom ginekologu, a iz ordinacije daju nekoliko savjeta kako da se oni ublaže.

- Svakako preporučujemo tjelovježbu,smanjiti količinu kofeina,konzumiranje vitamina D,magnezija za opuštanje muskulature i kapsule ulje noćurka, završili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 08:54