SUPERBAKA

Julia ‘Uragan‘ Hawkins: ‘Sa sto godina sam počela trčati, a sa 105 postavila svjetski rekord!‘

Julia 'Uragan' Hawkins, 105, lijevo i Julia Manigo, 90, desno 

 Adolphe Pierre-louis/Zuma Press/Profimedia
Umirovljena učiteljica bavi se sportom već neko vrijeme. Počela se natjecati na Državnim seniorskim igrama s navršenih 80 godina

Unatoč tome što je postavila svjetski rekord u trčanju na 100 metara, u kategoriji 105+, na Igrama seniora u američkoj Louisiani, Julia 'Uragan' Hawkins (105) nije bila potpuno zadovoljna, prenosi Guardian.

“Bilo je divno vidjeti toliko članova obitelji i prijatelja na mojoj utrci. No, htjela sam to učiniti za manje od minute”, rekla je 105-godišnjakinja nakon utrke, u kojoj je zabilježila vrijeme od 1:02:95, rekord za žene u dobnoj kategoriji 105+.

image

Julia 'Uragan' Hawkins i Gerald Meyer

Adolphe Pierre-louis/Zuma Press/Profimedia

Na pitanje je li zadovoljna činjenicom što je njen rezultat utrke ipak manji od njenih godina, Julia je spremno odogvorila: "Ne!".

Umirovljena učiteljica bavi se sportom već neko vrijeme. Počela se natjecati na Državnim seniorskim igrama s 80 godina, specijalizirajući se za biciklističke utrke na kronometar, te je osvojila i nekoliko zlatnih medalja.

Naposljetku je završila svoju biciklističku karijeru rekavši da "nije bilo nikog s kim bih se mogla natjecati u mojim godinama".

Kad je napunila 100 godina, počela je trčati. Prije 4 godine postavila je svjetski rekord na 100 metara za žene starije od 100 godina s vremenom 39:62. Kada je njezin rekord u rujnu srušila Diane Friedman, Hawkins se odlučila natjecati u novoj dobnoj kategoriji.

image

Julia 'Uragan' Hawkins

Adolphe Pierre-louis/Zuma Press/Profimedia

Ove godine palo je nekoliko dobnih rekorda u utrkama na 100 metara. U kolovozu je Hiroo Tanaka iz Japana postigao vrijeme od 16.69 i postavio muški rekord u kategoriji 90+.

U ženskoj konkurenciji Australka Julie Brims srušila je rekord u kategoriji 55+ u vremenu od 12:24, dok je Amerikanka Kathy Bergen istrčala istu dionicu za 16.26 sekundi u kategoriji 80 i više godina. Bergen je oborila i dobne rekorde u skoku u vis, te u utrkama na 60 i 200 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:59