USPORIO STARENJE

Irac u 93. godini srušio sve rekorde, znanstvenici u čudu: ‘Ovim vježbama produljit ćete si život...‘

Richard Morgan višestruki je prvak u dvoranskom veslanju za starije

 /Screenshot/youtube
Richard Morgan vježbati je počeo sa 73 godine, a znanstvena studija na njegovom tijelu pokazala je šokantne rezultate

Četverostruki je prvak u dvoranskom veslanju, a vježba po četrdeset minuta na dan. Srce, pluća i mišići u izvanrednoj su mu formi, a ima 93 godine. Irac Richard Morgan nekadašnji je pekar i proizvođač baterija s, kako sam kaže, škripavim koljenom. Nikada se profesionalno nije bavio sportom, a kada je napunio 73, počeo je trenirati. Zbog toga je predmet novog istraživanja o starenju, koje je objavio Journal of Applied Phycology.

- Počeo sam niotkuda, priznao je Morgan za The Washington Post te nadodao kako je jednog dana iznenada shvatio da mu fizička aktivnost pruža veliko zadovoljstvo.

Najčešće vježba u svojem dvorištu, a unatoč tome što je počeo u kasnijoj životnoj dobi, dosad je izveslao duljinu koja je ekvivalent za deset putovanja oko svijeta, prenosi The Washington Post.

Sve je počelo tako što je, umirovljen i pomalo usamljen, otišao na jedan trening veslanja s unukom, sveučilišnim veslačem.

- Trener ga je pozvao da se posluži jednom od sprava. Od tog trenutka nikad više nije ni stao, ispričao je unuk Lorcan Daly.

Može li se starenje usporiti?

Kako usporiti starenje, pitanje je kojim se bave brojni znanstvenici diljem svijeta, a Morganov ih je primjer zaintrigirao zato što je vježbanjem počeo u tako kasnoj dobi.

- Moramo promatrati vrlo aktivne starije ljude ako želimo razumjeti starenje, rekao je Bas Van Hooren, istraživač na Sveučilištu Maastricht u Nizozemskoj, i jedan od autora studije.

Na svu sreću, njegov kolega na Tehnološkom sveučilištu Shannon u Irskoj, bio je upravo Morganov unuk Lorcan, koji je odmah predložio da im glavni subjekt promatranja bude njegov djed, svjetski prvak u dvoranskom veslanju 2022. godine, u lakoj kategoriji od 90 do 94 godine.

Pozvali su Morgana, koji je tada imao 92 godine, u laboratorij na Sveučilištu Limerick u Irskoj, kako bi saznali više o njegovom fizičkom stanju. Izmjerili su mu težinu, visinu, građu tijela te prikupili detalje o njegovoj prehrani. Također, provjerili su mu rad srca i pluća te metabolizam.

Zamolili su ga može li na spravi odveslati dva kilometra dok ga oni nadziru.

- Bio je to jedan od najinspirativnijih dana koje sam dotad proveo u laboratoriju, rekao je Philip Jakeman, profesor zdravog starenja, tjelesnih performansi i prehrane, na Sveučilištu u Limericku, i viši autor studije.

Morgan se pokazao kao snagator koji nije star, na svojih 75 kila, ima oko 80 posto mišića i jedva 15 posto masti, što je sastav tijela koji bi se smatrao zdravim čak i za muškarca desetljećima mlađeg.

Tijekom mjerenja, njegov broj otkucaja srca dosegao je vrhunac od 153 otkucaja u minuti, što je znatno iznad očekivanog maksimalnog broja otkucaja srca za njegovu dob, i među najvišim vrhuncima, dotad zabilježenim za nekoga u 90-ima, vjeruju istraživači, što ukazuje na vrlo snažno srce.

Otkucaji njegova srca također, vrlo su se brzo kretali prema tom vrhuncu, što znači da je njegovo srce bilo u stanju brzo opskrbiti mišiće koji rade kisikom i gorivom. Ta "kinetika unosa kisika", ključni pokazatelj kardiovaskularnog zdravlja, pokazala se usporedivom s onima tipičnog, zdravog 30- ili 40-godišnjaka, rekao je Daly.

Tajna Morganova uspjeha

Kod Morgana je najimpresivnije to što je razvio svoju rutinu vježbanja, prateći nekoliko jednostavnih koraka, istaknuli su istraživači. Jedan od tih koraka je dosljednost, jer Morgan sada, u poznim godinam i dalje vesla 40 minuta na dan, a u jednome tjednu na spravi prijeđe oko 30 kilometara. Vrlo je bitno da se prilikom vježbanja kombinira lagan, umjeren i intenzivan trening. Oko 70 posto vježbi koje odradi su lagane, 30 posto ih je umjerene težine, dok je 10 posto onih intenzivnih.

Morgan ne trenira samo na spravi za veslanje, nego koristi i utege. Odradi tri seta s onoliko ponavljanja koliko je moguće prije nego što mu se mišići izmore. Za njegov uspjeh i izvanredno zdravlje zaslužna je i prehrana bazirana na velikoj količini proteina. Njegova ishrana redovito premašuje preporučenu količinu proteina, oko 60 grama, idealnu za njegovu težinu.

- Ovo je vrlo zanimljivo istraživanje, koje osvjetljava prilagodbe vježbanja tijekom ljudskog života, rekao je Scott Trappe, direktor Laboratorija za ljudske performanse na Sveučilištu Ball State u Indiani. Proučavao je mnoge starije sportaše, ali nije bio uključen u ovo istraživanje.

- Još uvijek učimo o započinjanju programa vježbanja u kasnoj životnoj dobi, dodao je, ali dokazi su prilično jasni da ljudsko tijelo održava sposobnost prilagodbe vježbanju u bilo kojoj dobi.

Unatoč tome što su Morganovom uspjehu najvjerojatnije pridonijele i genetske predispozicije, on je pravi pokazatelj da s godinama čovjek ne mora izgubiti mišiće ili određeni postotak kapaciteta pluća.

Njegovi rezultati na utrkama posljednjih godina bili su sporiji nego prije 15, 10 ili čak pet godina. Vježbanje neće izbrisati učinke starenja, ali može ga usporiti i ublažiti gubitke tijekom godina. Također, tu je i niz prednosti koje nisu nužno povezane uz tjelesne predispozicije.

- Postoji određeno zadovoljstvo u osvajanju svjetskog prvenstva, poručio je samozatajni Morgan preko svog unuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 12:46