POČINJE WIMBLEDON

Hoće li Đoković ostati u utrci za najvećeg u povijesti i još šest pitanja uoči turnira svih turnira

Marina Čilića, finalista iz 2017., bookmakeri svrstavaju u uži krug favorita za titulu, a u velikoj seriji opet su Mektić i Pavić

Zar smo se trebali praviti da ne postoji diskriminacija?, pita se Andrea Gaudenzi, prvi čovjek ATP-a, dok za Reuters objašnjava zašto će Wimbledon 2022. ostati zapamćen kao Grand Slam na kojem su i osvajač i poraženi u prvom kolu osvojili isti broj bodova - nula.

U predvečerje "The Championshipsa", najvećeg teniskog turnira, bodovi su i dalje goruća tema. Medvedev, Rubljov, Hačanov, Sabalenka, Azarenka, Kasatkina: to su najpoznatija imena kojima je zabranjen pristup All England Clubu, dok će se svi ostali koji dođu, boriti za rekordne novčane nagrade i prestiž.

Nakon Wimbledona Novak Đoković izgubit će još 2000 bodova i skliznuti na sedmo mjesto ATP ljestvice. Prije nego što se to dogodi, mogao bi dočekati priliku da Nadalu uzvrati za poraz iz Pariza, iako je ždrijeb pun opasnih mina poput Berrettinija, Hurkacza, Kyrgiosa i Čilića, pa i Alcaraza i Sinnera, koji će za mjesec dana doći u Umag. Londonska trava trebala bi tijekom idućih 14 dana servirati odgovore na sedam pitanja…

1. Ostaje li Đoković u utrci za najvećeg?

U Australiji je doživio deportaciju, u Parizu ga je na ponoćni avion poslao Nadal, a US Open će, prema važećim covid-pravilima, gledati na televiziji. Ako želi izbjeći da mu na kraju godine u rubrici Grand Slamova stoji nula, Novak Đoković mora obraniti naslov na Wimbledonu, gdje je lani prohujao do trofeja uz samo dva izgubljena seta.

Nadal 22 velike titule, Đoković 20, Federer 20: tako izgleda vrh piramide nakon Roland Garrosa. Budući da i Rafa i Novak gaze prema drugoj polovici tridesetih, a izazivači sve jače grizu, očito je da smo na prijelomnici povijesne utrke. Otkad je 2011. počeo dominirati Tourom, Srbin je doživio samo jednu sezonu bez osvojenog Grand Slama (2017.), i jasno je da u Wimbledon dolazi vrlo motiviran, pa čak i ljutit, kako ga je opisao Greg Rusedski.

- Način kako je u Parizu ispao od Rafe sigurno ga boli. Nadal sada ide po kalendarski Slam, a on još nema nijedan.

Ipak, ako je Đoković u nečemu najbolji, onda je to prenošenje motivacije na teren. Wimbledon je, uostalom, turnir na kojem vrijede neka druga pravila. Mjesto gdje se iz frustracija grade trijumfi. Đokoviću bi o tome ponešto mogao ispričati Goran Ivanišević.

image

Budući da se otpisuju bodovi iz 2021., Srbin će nakon Wimbledona pasti na sedmo mjesto ATP ljestvice

Carl Recine/AFP

2. Hoće li Nadalovo stopalo izdržati?

Prije samo tri tjedna, svijet tenisa na iglama je čekao što će 36-godišnji Rafael Nadal reći u mikrofon na stadionu Philippe-Chatrier. Koju minutu nakon što je 14. put zagrlio Kup mušketira, "Kralj zemlje" nabacio je onaj svoj široki osmijeh, poručio da se "nastavlja boriti", pa nešto kasnije nazvao liječnika da dogovore kako će sanirati desno stopalo.

Stimulacija pulsirajućom radiofrekvencijom očito je umrtvila bol, jer da nije, Nadal bi, prema vlastitim riječima, sada bio u mirovini. Anestezija živca u obliku injekcija koje je primao tijekom Roland Garrosa, kaže, više ne dolazi u obzir; sve dok takva manje invazivna terapija bude djelotvorna, Španjolac će odgađati oproštaj.

Jedina priprema za Wimbledon, koji je osvojio 2008. i 2010., bila mu je ekshibicija u Hurlinghamu. Tamo je sa 6-2, 6-3 pobijedio Stana Wawrinku, a dan kasnije već je trenirao s Berrettinijem na Centralnom terenu All England Cluba. Posljednji službeni meč na travi odigrao je prije tri godine, kad ga je u polufinalu zaustavio Federer. Sudeći prema Wawrinkinim riječima, čak i ako ga bude nešto mučilo, Nadalovi suparnici to neće znati.

- Ne znam kako se osjeća, no meni izgleda kao normalni, stari Rafa.

image

Nadal će u prvom kolu igrati protiv Argentinca Cerúndola

Glyn Kirk/Afp

3. Je li Čilić favorit iz sjene?

Nakon nadahnutih predstava u Parizu, gdje je na putu do polufinala izbacio Medvedeva i Rubljova, i još tri pobjede u Queen'su, Marin Čilić nije si mogao priuštiti da propusti hodočašće u teniski hram. Tim više što ga bookmakeri svrstavaju na uži popis favorita za osvajanje titule. S Čilićem nikad ne znate što je u igri, pogotovo u Wimbledonu, gdje se jedne godine s Federerom bori za trofej, a sljedeće gubi od glasovitog Guida Pelle. Ipak, posljednjih je tjedana 33-godišnji Međugorac djelovao rasterećeno, otpustio je svoju ručnu kočnicu, a samopouzdanje mu je, prema vlastitim riječima, bilo na "devet i pol od deset".

Status 14. nositelja na papiru otvara lakši ždrijeb, a u praksi bi trebao značiti da će Čilić u prva tri meča imati dovoljno manevarskog prostora za uštimavanje servisa. Udarac je to kojim se na wimbledonskoj travi odrađuje pola posla do pobjede. Za recept ne treba ići dalje od 2017., kad je u Roland Garrosu prvi put dogurao do četvrtfinala, a onda na tom valu odigrao finala Queen'sa i Wimbledona.

image

Čilić u prvom kolu ide na Amerikanca McDonalda, a ždrijeb ga u osmini finala vodi prema Nadalu

AFP

4. Trči li Serena posljednji krug?

Šest godina nakon posljednje titule u Wimbledonu i pet godina nakon posljednjeg od 23 Grand Slam naslova, 40-godišnja Serena Williams zaigrat će s pozivnicom organizatora. Nije je bilo na terenu godinu dana, od prošlogodišnje predaje protiv Sasnovič, a onda se vratila na turniru parova u Eastbourneu. Njezina je forma u singlu golema enigma. Više ne radi s Patrickom Mouratoglouom, već s Ericom Hechtmanom (trener sestre Venus), a zbog ozljede bedrenog mišića mjesecima nije bila u pogonu. Od početka godine češće je bila na promocijama filma "King Richard" nego na teniskom terenu.

Kad je riječ o planovima, davala je kontradiktorne izjave - od toga da je još ne treba slati u mirovinu, do kratkog "ne znam", kad su je novinari u Eastbourneu upitali hoće li igrati i sljedeće sezone.

- Ne mogu odgovoriti na to pitanje. Volim tenis, inače ne bih bila ovdje, ali volim i stvari koje radim izvan terena.

Wimbledon će servirati odgovor ima li pod suncem ženskog tenisa još mjesta za Serenu Williams. Jedna je stvar, međutim, vrlo izvjesna: Margaret Court više ne mora brinuti za svoj rekord od 24 Grand Slam naslova.

image

Sereni bi ovo mogao biti zadnji nastup na turniru koji je osvojila sedam puta

AFP

5. Može li Świątek ostati nepobjediva?

Počela je prije četiri mjeseca u Dohi, i još uvijek nije završila. Pobjednička serija Ige Świątek najduža je u ženskom tenisu u 21. stoljeću; s 35 pobjeda izjednačila je niz Venus Williams iz 2000. godine, a na horizontu je ostala samo Martina Navratilova, koja je 1984. nanizala nezamislive 74 pobjede.

Zbog Iginih uspjeha Poljaci su postali ludi za tenisom. Tamošnji mediji javljaju da se nikad više djece nije upisivalo u teniske klubove te kako će Ministarstvo sporta uložiti 2,5 milijuna eura u novi kamp kod Varšave. Za "boom" je, doduše, djelomično zaslužan i Hubert Hurkacz, koji je u finalu Hallea srušio Medvedeva.

U Wimbledonu je 21-godišnjakinja nastupila dvaput, a lani stigla do osmine finala. Problemi s desnim ramenom zbog kojih je otkazala Berlin znači da prva nositeljica u All England Club stiže bez meča na travi, no trener Tomasz Wiktorowski ne dvoji da će se brzo "ušaltati".

- Najveća razlika je u odskoku. Iga će morati koristiti malo drugačiji smjer lopte i prilagoditi servis. Napravit ćemo neke modifikacije da joj olakšamo život, ali sigurno može pobjeđivati i na travi.

Prva joj je na putu naša Jana Fett, koju nakon prolaska kvalifikacija čeka drugi nastup u Wimbledonu, i to na Centralom terenu.

image

Iga Swiatek je zadnji poraz doživjela prije više od četiri mjeseca

Christophe Archambault/Afp

6. Počinje li nova vladavina Mektića i Pavića?

Tamo negdje početkom proljeća, dok su se mučili da povežu dvije pobjede, Nikola Mektić i Mate Pavić vjerojatno ni sami nisu uspjeli pobjeći od razmišljanja o sljedećim opcijama. A onda je aura najboljeg tandema iz 2021. opet naglo zasjala. Osvojili su Rim, Ženevu, Queen's i Eastbourne - Pavić je u međuvremenu stigao i uzeti Stuttgart s Hurkaczom - i eto ih na trećem mjestu Race ljestvice. Nakon prošlogodišnjeg osvajanja Wimbledona i olimpijskog zlata, status više nikome ne moraju dokazivati, no velikih titula nikad dosta. Pavić ima već tri Grand Slam titule (plus još dvije u mješovitim parovima), Mektić jednu (i jednu u "mixu"). Jedni od većih konkurenata bit će im Ivan Dodig i Austin Krajicek, koji su ostali bez titule u Roland Garrosu nakon tri propuštene meč-lopte u finalu.

image

Mate Pavić i Nikola Mektić brane naslov iz 2021.

AFP

7. Kako izgleda Grand Slam bez bodova?

Od egzodusa koji se najavljivao nakon odluke ATP-a i WTA da na Wimbledonu ne dodjeljuju bodove - na kraju ni "e". Nastupit će čak i Fabio Fognini, koji je govorio da će odvesti ženu i djecu na ljetovanje, a od zvučnijih imena povukla se tek Naomi Osaka. Lani je otkazala Wimbledon uz objašnjenje da joj treba vremena za obitelj i prijatelje, ovaj put je službeni razlog ozljeda Ahilove tetive.

Bilo kako bilo, All England Club izvukao je stvar najvećim nagradnim fondom u povijesti (više od 40 milijuna funti), spriječivši masovni bojkot poput onog iz 1973., kada se cijeli teniski vrh solidarizirao sa suspendiranim Nikolom Pilićem. U muškoj konkurenciji na kraju nedostaju samo Rusi i Bjelorusi, kojima je rampu de facto spustila britanska vlada. Prvi je to put u povijesti nakon Drugog svjetskog rata da je igračima zabranjen nastup zbog nacionalnosti. Iako kritičari tvrde kako turnir zbog svega navedenog gubi draž, Andy Murray na Twitteru poručuje da Wimbledon "nikad neće biti ekshibicija".

"Pratim golf vrlo pažljivo i nemam pojma koliko bodova za ljestvicu osvaja pobjednik Mastersa. Moji prijatelji i ja volimo nogomet i nikoga nije briga koliko bodova dobiva osvajač Svjetskog prvenstva. Ali točno vam mogu reći tko je osvojio i Svjetsko prvenstvo i Masters", poentirao je Britanac.

image

Zbog odluke da se Rusima i Bjelorusima zabrani nastup, ATP i WTA neće dodijeliti bodove za ljestvicu

Aeltc/Joe Toth/Afp

Raspored mečeva

Svi Hrvati na terenu u utorak

Ždrijeb se ove godine tako poklopio da će svo četvero hrvatskih predstavnika (Ćorić je otkazao nastup kako bi se pripremao za zemlju) u akciji biti u utorak. Marin Čilić kao 14. nositelj čeka Mackenzieja McDonalda, Petra Martić igrat će s 30. nositeljicom Shelby Rogers, Donna Vekić s osmom nositeljicom Jessicom Pegulom, a Jana Fett s prvom nositeljicom i najvećom favoritkinjom ženskog turnira Igom Świątek.

Program na Centralnom terenu u ponedjeljak tradicionalno otvara branitelj naslova: Novak Đoković će od 14.30 sati igrati protiv Korejca Kwona. Iza njih slijede okršaji domaćih uzdanica, Emma Raducanu protiv Alison Van Uytvanck te Andy Murray protiv Jamesa Duckwortha. (vz)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:11