DONIRALA JOJ KLJUČNI ORGAN

BLIZANKE KRISTINA I MARINA BILE SU GOTOVO ISTE... NO U 17. GODINI KRISTINA JE SAZNALA DA IMA STRAŠNU DIJAGNOZU Odlučile su se na operacijski zahvat

 NovaTV / NovaTV

Kristina i pet minuta mlađa Marina iz Duvaništa dvojajčane su blizanke koje su tijekom odrastanja po mnogočemu bile iste, no u 17. godini života otkrile su veliku razliku: Kristina je rođena bez maternice. Nakon što su saznale da je u Beogradu prvi put uspješno obavljena transplantacija maternice na jednojajčanim blizankama, Marina se odlučila na nesebičan čin: nakon tri poroda i troje zdrave djece svojoj će blizanki Kristini donirati maternicu.

Mayer Rokitansky Kuster Hauser sindrom je koji se javlja kod jedne na 5.000 djevojčica. Kod njega jajnici postoje i zdravi su, dok maternice uopće nema ili je mala i nerazvijena. Zbog čega se događa, liječnici još uvijek točno ne znaju. No, za Kristinu se prije mjesec dana rodila nada. Baš u Beogradu, svega 160 kilometara od njezinog doma tim domaćih i stranih liječnika učinio je zahvat vrijedan divljenja – prvi je put u svijetu transplantirana maternica kod jednojajčanih blizanaca. Operacijski zahvat je rađen u dvije sale, punih 17 sati i to nad dvije sestre, jednojajčane blizanke od kojih je jedna, baš kao i Kristina, rođena bez maternice. Mjesec dana kasnije, rezultati prve ovakve operacije su dobri. Olakotna je okolnost što su tkiva jednojajčanih blizanki identična pa sestra koja je primila maternicu ne mora piti lijekove protiv odbacivanja organa.

„Možemo reći da je prvi postoperativni period, kojem je evo preko mjesec dana, potpuno uspješan. Materica je prokrvljena i funkcionira, a uspjeh cijelog projekta bit će onog trenutka kada dobijemo prvo dijete iz nove materice“, komentirao je za 'Provjereno' prof. dr. Miroslav Đorđević, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kristina je dva dana prije nego su je posjetile kamere 'Provjerenog' bila na prvom pregledu kod doktora Đorđevića. Ono što se tek prije mjesec dana činilo kao san kojeg nikada neće dosanjati, sada je na dohvat ruke. Sve što želi je da je jednog dana netko zagrli i kaže joj – mama.

Večerašnje 'Provjereno' u 22 sata donosi više o dirljivoj priči dvije sestre te sve o postupku transplantacije maternice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:03