KONAČNO SRETNI

'ŽELIMO OTIĆI ZAJEDNO!' Odobrili eutanaziju starijeg para koji se boje ostati jedno bez drugoga

BRUXELLES - Dvoje starijih Belgijanaca, bračni par u poznim godinama, odlučili su zajedno biti eutanizirani, kako ne bi pred sam kraj života morali ostati jedno bez drugoga.

Francis (89) i Anne (86) u svojoj su odluci dobili i podršku svoje troje odrasle djece, koji kažu da ne bi mogli brinuti za jednog od njih u slučaju da drugo premine.

Francis već 20 godina prima lijekove za rak prostate, i ne može provesti ni dan bez morfija, a Anne je djelomićno slijepa i gotovo potpuno gluha.

Par uvijek zajedno ide u dućan, jer se boje da se jednog dana jedno od njih ne vrati. Odlučili su da se neće preseliti u starački dom, jer ih je strah da će ostati prikovani za krevet i da više neće imati snage insistirati na eutanaziji.

Prvo su skovali plan počiniti samoubojstvo 3. veljače iduće godine, na svoju 64. godišnjicu braka. Planirali su se predozirati tabletama za spavanje i potom si staviti plastične vrećice na glavu, no na kraju su se ipak odlučili za eutanaziju jer ih je previše strah pokušati samoubojstvo.

- Potrebna je hrabrost skočiti s 20. kata, i nisam to u stanju čak ni kada bih htjeo, rekao je Francis.

- Potrebna je hrabrost za objesiti se, potrebna je hrabrost za skočiti u kanal. Ali da vam liječnik da injekciju i pusti vas na nježno zaspite? Za to nije potrebna hrabrost, rekao je.

- Želimo otići zajedno jer se oboje bojimo budućnosti. Jednostavno se bojimo onoga što je ispred nas, kazao je Francis.

Njihov sin, John Paul (55) kontaktirao je njihovog liječnika i zatražio eutanaziju u njihovo ime, no njihov liječnik odbio je zahtjev. John Paul je potom našao drugog liječnika koji je bio voljan provesti eutanaziju. Francis i Anne su mu zahvalni, a svojoj eutanaziji se vesele kao da se spremaju za putovanje.

- Nismo tužni, sretni smo. Kad su nam rekli da možemo ovaj život napustiti zajedno i bezbolno, bili smo kao u oblacima. Kao da smo proveli svo ovo vrijeme u tunelu, i sada smo iznenadno ponovno na svjetlosti, rekao je Francis.

Ovaj slučaj dvostruke eutanazije neće biti prvi takav u Belgiji. Još 2012. godine gluhi blizanci Marc i Eddy Verbessem (45) podvrgnuli su se eutanaziji kada su saznali da će i oslijepiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 05:28