ZNANSTVENO DOKAZANO

ZVUČI NEVJEROJATNO, ALI ISTINA JE: ENZIM IZ GNOJA JAČA IMUNITET 'Snajperskom' preciznošću uništava patogene mikrobe, a ne uništava okolno tkivo...

 Ilustracija/Tea Cimas

Moćan enzim koji gnoju daje zelenkastu boju mogao bi se iskoristiti u razvoju učinkovitijih terapija čija je svrha jačanje imuniteta, kažu švicarski znanstvenici.

Grupa infektologa i molekularnih biologa, koju su vodili Dirk Bumann i Nina Khanna sa Sveučilišta u Baselu, ustanovila je da mijeloperoksidaza (MPO), enzim ili antibakterijski protein koji proizvode neke vrste leukocita (bijelih krvnih stanica) stvara vrlo moćnu kiselinu koja ima iznimno jako antimikrobno djelovanje te 'snajperskom' preciznošću uništava patogene mikrobe, ne uništavajući pritom okolno tkivo.

Na prvoj liniji obrane organizma od patogenih bakterija leukociti proizvode vodikov peroksid, toksičnu supstanciju u širokoj upotrebi poznatu kao hidrogen za izbjeljivanje dlaka ili kose.

Nakon što se 'prikači' izravno na površinu bakterije, MPO pretvara vodikov peroksid u hipoklornu kiselinu. Ona odmah napravi rupu na vanjskome sloju bakterijske stanice i ubija bakteriju, objasnili su znanstvenici u stručnome časopisu Nature Microbiology.

Sick woman sleeping on the table during work at home office. Directly above shot
Getty Images/iStockphoto

'Bakterije su nemoćne u borbi protiv ove kiselinske bombe', objasnio je Bumann te dodao da kolege i on smatraju kako je moguće razviti nove strategije borbe protiv bakterijskih infekcija jačanjem mehanizma mijeloperoksidaze, uz istodobno jačanje imunosnog sustava.

Gnoj je nakupina materijala koji nastaje od živih i neživih bakterija, njihovih metaboličkih proizvoda te raspadnutih i oštećenih stanica tkiva zahvaćenih upalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2024 01:41