MALA POŠAST

ŽVAKE UOPĆE NISU BEZOPASNE! Prije no što stavite u usta sljedeću, pročitajte što vam sve prijeti

Vjerojatno se pitate zašto smo se sada okomili i na žvakače gume. Danas one mogu regulirati pH u usnoj šupljini nakon obroka, ne sadrže šećere, imaju malo kalorija (jedva 5 po tabletici ili pločici), smiruju nas kad smo nervozni, sprečavaju nas da stalno posežemo za grickalicama... U čemu je onda problem?

Nažalost, rezultati novog istraživanja, objavljenog u posljednjem broju stručne publikacije Eating Behaviors, natjerat će nas da osjećamo grižnju savjest i kad stavimo u usta omiljenu žvakaću gumu. Naime, ovisnost o junk hrani i sindrom iritabilnog crijeva samo su neke od neugodnih nuspojava navike žvakanja guma.

Autori istraživanja tvrde kako, iako žvakanje žvakaćih guma nema utjecaja na ukupan broj dnevno unesenih klalorija, žvakanje onih s okusom mentola smanjuje unos zdravih namirnica, primjerice voća, te povećava vjerojatnost za konzumaciju junk hrane, poput čipsa, bombona ili čokoladica.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Znanstvenici to objašnjavaju činjenicom da okus mentola voću i povrću daje gorkast okus pa ga ljudi koji često žvaču žvakaće gume počinju izbjegavati. U svakom slučaju, prije nego što stavite u usta slijedeću žvakalicu, pročitajte što vam sve prijeti od te navike.

TMP – bolovi u česljusti

Žvakanje žvakaće gume može dovesti do pojave simptoma temporomandibularnog poremećaja (TMP) čeljusnog zgloba, koji uključuju bolove u takozvanim žvačnim mišićima i u zglobovima koji povezuju donju čeljust s lubanjom. Prekomjerno korištenje bilo kojeg mišića i zgloba može dovesti do upale i pojave bolova, a kad je riječ o prekomjernom žvakanju žvakaćih guma, velik je broj osoba koje su kao posljedicu imale kontrakciju mišića čeljusti, glave i vrata, što s vremenom može uzrokovati glavobolju, bolove u ušima ili zubobolju.

Probavni problemi

Sindrom iritabilnog crijeva je poremećaj koji karakteriziraju snažna bol i grčevi u trbuhu te promjene u ritmu pražnjenja i izgledu stolice. Žvakanje žvakaće gume može doprinijeti razvoju te bolesti zato što pospješuje gutanje zraka, a upravo to izaziva nadimanje i bolove u trbuhu. Uz to, umjetna sladila, poput sorbitola i manitola, mogu izazvati proljev kod osoba koje su inače posve zdrave.

Uništava zube

Kako bi se izbjegao laksativni učinak umjetnih sladila, prelazak na žavakače gume koje sadrže šećer može zvučati kao logičan korak, no ni taj izbor nije dobar. Naime, šećer je poguban za zube i dokazani uzročnik karijesa i propadanja zubiju.

Znate li da žvačete produkt ovčjih lojnih žlijezda?

Lanolin, sastojak koji se koristi u brojnim proizvodima za njegu kože, prisutan je i u žvakaćim gumama, a njegova je uloga da ih čini mekanim. To možda i ne zvuči tako strašno niti odbojno, dok ne znate da tu žutu, voskastu tvar luče lojne žlijezde ovaca. Poznat i pod nazivom vunena mast, lanolin se prikuplja tako da se ovčje runo provlači između dva pokretna valjka te se tako pritišće da bi se iz njega izdvojio lanolin. Naravno, minimalne količine lanolina koje se nalaze u žvakaćim gumama ne predstavljaju nikakav rizik za zdravlje, no pomisao na to da žvačete produkte ovčjih lojnih žlijezda možda vam i neće biti najugodnija.

Potiče otpuštanje žive iz plomba

Srebrne zubne ispune, takozvane amalgamske plombe, sastoje se od kombinacije žive, srebra i kositra. Istraživanja su pokazala da žvakanje žvakačih guma može dovesti do otpuštanja žive iz zubne ispune u organizam, a visoke razine žive u organizmu mogu uzrokovati neurološke probleme, ali i kronične bolesti ili neke psihičke poremećaje. Možda količina žive koju se prilikom žvakanja žvakače gume otpušta iz vaše zubne ispune i nije jako velika te najvjerojatnije samo prolazi kroz probavni trakt, no jeste li sto posto sigurni u to? I želite li uopće živu u svom organizmu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 09:12