MARTINA LINARIĆ ZA JUTARNJI

Znate li kada morate baciti uskrsna jaja? Nutricionistica otkriva trik za dulje trajanje: ‘Obojena mogu biti opasna‘

 Matija Djanjesic/Cropix
Trajanje jaja ne ovisi o njihovoj veličini ili načinu uzgoja peradi, nego o tome koliko su dobro termički obrađena

Uskrsna jaja najbolje je pojesti u roku od tri do četiri dana nakon kuhanja jer se do tada sigurno nisu pokvarila, a nakon toga se moramo pouzdati u svoj njuh. U slučaju da su jaja po mirisu, izgledu ili teksturi drukčija nego inače, najbolje ih je ne konzumirati. Jaja čija je kora oštećena lupkanjem najbolje je nakon toga čuvati u hladnjaku i pojesti isti dan.

Savjet je to nutricionistice Martine Linarić iz Nutrimarlina s kojom razgovaramo o tome kako prepoznati jesu li uskrsna jaja jestiva te, ako jesu, što je najbolje učiniti s njima.

- Kada se jaja drže u frižideru, onda mogu trajati dulje jer su tamo na stalnoj temperaturi od 5 do 6 stupnjeva Celzijevih, dok je sobna temperatura puno veća pa se jaja brže kvare zbog bržeg razvoja mikroorganizama. Trik za dulje trajanje uskrsnih jaja stoga bi bio čuvati ih u frižideru, ali malo tko ima tu naviku - komentira nutricionistica Linarić.

Trajanje jaja ne ovisi o njihovoj veličini ili načinu uzgoja peradi, nego o tome koliko su dobro termički obrađena.

Mogu li se obojena jaja uopće jesti, ovisi prvenstveno o tome jesu li obojena umjetnim bojilima ili prirodnim bojama koje se dobivaju od kore luka, koprive, kurkume ili cikle.

- Kada se koriste umjetne boje, većina njih prodire kroz koru jajeta pa se ne preporučuje njihovo konzumiranje zbog kemikalija koje su stigle do jajeta. Ako se koriste one prirodne, jaje se može bez problema konzumirati jer su biljke korištene za bojenje i onako jestive - objašnjava Martina Linarić. Općenita je preporuka nutricionista da se u jednom tjednu pojede najviše 10 jaja, ali vrijeme oko Uskrsa, dodaje, može biti izuzetak.

- U to kratko vrijeme možemo si priuštiti koje jaje više bez posljedica. Naravno, pod uvjetom da to nije općenita navika - tvrdi ova nutricionistica i objašnjava kako je preporuka od 10 jaja tjedno jednaka za muškarce i žene jer je za oba spola jednako ograničenje kolesterola.

Martina Linarić preporučuje da se kuhana, uskrsna jaja iskoriste u salatama.

- Sada je baš u tijeku sezona šparoga pa je jedna izvrsna opcija salata s narezanim jajima i kuhanim šparogama. Jaja se narežu na kockice ili ploške, dodaju se šparoge, maslinovo ulje, sol, papar i ocat po želji. I to je to - izdvaja ovaj jednostavan, a ukusan način kako iskoristiti obojena jaja.

Općenito, svježa jaja najbolje je čuvati u frižideru do roka trajanja istaknutog na ambalaži, a ponekad se mogu koristiti i nakon toga jer taj datum samo govori do kada proizvođač jamči njihovu kvalitetu. Nakon toga, objašnjava Linarić, jaje se može uroniti u vodu kako bismo provjerili može li ga se i dalje konzumirati. Ako pluta, znači da je pokvareno. Ako padne na dno, i dalje je jestivo, ali je ipak dobro još jednom pripaziti ima li okus i miris kao inače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:33