MASNOĆE SU BITNE

ŽELITE SMRŠAVJETI I ZBOG TOGA STE UVIJEK GLADNI? Savjeti poznatog stručnjaka s Harvarda to će itekako promijeniti

 iStock

Većina onih koji žele izgubiti suvišne kilograme drži se principa - jedem manje, više se krećem. No u novije vrijeme, prema raznim istraživanjima, što je sada potvrdio i David Ludwig, vodeći stručnjak kod istraživanja pretilosti i profesor nutricionizma na Harvardu, bitnije je što jedemo nego koliko jedemo, piše The Daily Beast.

Zapravo, neželjene masnoće i kalorije izgubiti se mogu pravilnom prehranom što se odnosi na ravnomjeran unos namirnica u organizam. U svojoj najnovijoj knjizi 'Always Hungry', koja je objavljena ove godine, Ludwig je podijelio savjete koji će pomoći vašem tijelu da sagori masnoće viška.

Kao prvo, bitno je raditi za svoje tijelo, a ne protiv njega i to je, kako ističe, glavni ključ uspjeha. Tijekom dijeta koje nisu pravilne, većinu vremena provodite gladni, no profesor Ludwig nije zagovornik toga.

Već neko vrijeme u svojim preporukama za dijetu stručnjaci savjetuju ishranu siromašniju ugljikohidratima, umjesto mastima, a i Ludwig je jedan od njih.

Stoga, zašto vaše tijelo nakuplja kalorije kao masnoće, umjesto da ih pretvara u energiju?

Sve to ima veze s inzulinom, hormonom koji gušterača luči kada se probavlja hrana. Inzulin se smatra jednim od najmoćnijih hormona pa se naziva još i hormonom gladi te glavnim debljajućim hormonom u tijelu.

Kada konzumirate obrok pun prerađenih ugljikohidrata poput kruha i pekarskih proizvoda, razina inzulina poraste, a tijelo ugljikohidrate koje probavlja odmah pretvara u glukozu, to jest šećer. No kada tijelo ne može pristupiti kalorijama u masnim stanicama, nastupa glad. Ako nastavite konzumirati spomenutu hranu i hranu sličnu ovoj, začarani krug gladi neće nikad prestati.

Rješenje ovog problema jest unos više masnoća u organizam, a novi režim prehrane prema profesoru Ludwigu sastoji se od tri faze.

U prvoj fazi vaša prehrana trebala bi se sastojati od 50 posto masti, 25 posto ugljikohidrata te 25 posto proteina.

Druga faza može potrajati od nekoliko tjedana do šest mjeseci, ovisno o tome koliko kilograma želite izgubiti. Idealno bi bilo kombinirati 40 posto masti, 35 posto ugljikohidrata i 25 posto proteina. Tijekom tog razdoblja možete kmbinirati neke od sporo probavljivih ugljikohidrata kao što su smeđa riža i zob.

Treća faza već postaje vaš način života ili faza održavanja. Cilj je da u prehrani kombinirate otprilike 40 posto masti, 40 posto ugljikohidrata, a 20 posto proteina. Ovaj omjer je vrlo sličan mediteranskoj prehrani.

Ovakvom prehranom neki će gubiti do kilograma i pol tjedno, a neki manje. Profesor Ludwig ističe kako je primjetio da je kod onih koji žele smršavjeti najveći problem taj što očekuju velike rezultate u kratkom roku.

Da bi rezultati koje želite postići bili što bolji, potreban vam je potpuno drugačiji pristup prehrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 09:28