SAMONIKLA BILJKA

ZDRAV I LJEKOVIT VJESNIK PROLJEĆA Puno je ljekovitiji od bijelog luka, a da ga treba jesti, shvatit ćete kad vidite popis bolesti kod kojih pomaže

 Profimedia, Alamy
 

Divlji luk, srijemuš, sremuš, crijemuš ili šumski luk (Allium ursinum L.), u narodu poznat i kao medvjeđi luk, samonikla je biljka iz porodice luka i češnjaka. Raste uglavnom u močvarnim šumama bjelogorice, prolista s dolaskom proljeća, prije drveća, i natopi zrak intenzivnom aromom češnjaka. Glatka, svijetlozelena stabljika s bijelim glavičastim cvatom naraste do 30 cm, a njeni otvorenozeleni, šiljasti, sjajni listovi gotovo su identični listovima đurđica.

Idealan za proljetno čišćenje

Ovaj vjesnik proljeća toliko je zdrav i ljekovit da ga, prema predaji, potraže i medvjedi nakon što se probude iz zimskog sna i izađu iz svojih brloga kako bi pročistili organizam nakon dugog razdoblja hibernacije: naime mladi, svježi listovi idealni su za proljetnu kuru čišćenja jer vezuju na sebe otrove i masnoće iz krvi i žila, crijeva i želuca, a sadrže i 20 do 50 mg vitamina C te karoten.

Zaštitnik…

Kao i njegovi rođaci luk i češnjak, i medvjeđi luk ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, ali je ljekovitiji od njih: u dva do tri mjeseca regulirat će visok krvni tlak i ukloniti tegobe povezane sa sužavanjem krvnih žila pa tako štiti od srčanih bolesti i infarkta.

Bärlauch, Bär-Lauch, Bärlauchernte, Bärlauch-Ernte, Ernte, Kräuterernte, Zwiebel, Zwiebeln, Wurzel, Wurzeln, Allium ursinum, Ramsons, Wood Garlic, Wood-Garlic, root, roots, L'ail des ours, ail sauvage, Image: 334556827, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Djelotvoran je kod problema sa želucem i crijevima, proljeva, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje crijeva. On je i čistač kože, i kad su u pitanju kronična kožna oboljenja i nečistoće, zacjeljuje rane. Svježi listovi pročišćavaju bubrege i mjehur te pospješuju mokrenje.

Jeste li probali vino? Ili rakiju?

Vino od divljeg luka izvrstan je lijek protiv kašlja, pa i dugotrajnog, plućnog katara i drugih plućnih bolesti, kao i kod tegoba s disanjem. Rakija od divljeg luka pomaže i pamćenju, a imate li visok kolesterol, napravite tinkturu.

ramsons wild garlic bluebell woodland spring bluebells woodlands Allium ursinum ancient woodland buckrams bulb deciduous tree flower garlic herbaceous Hyacinthoides non-scripta insect nature Norfolk perennial herb pungent smell wildlife ancient woodlands bulbs deciduous trees flowers herbaceouses insects perennial herbs smells bloom bug East Anglia food natural tree wild animal blooms bugs foods trees wild animals animal broad-leaved garlic England natural history petal wild animals petals natural world sepal United Kingdom wood garlic sepals bear leek Europe pollen color image horizontal color images conservation horizontals pollinate colour image pollinates KEVIN ELSBY colour images ecology pollination botany nature reserve nature reserves botanical nature preserve nature preserves, Image: 317785424, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Napravite sami

Vino se radi tako da se u 2,5 dl bijeloga vina prokuha šaka sitno nasjeckanih listova divljeg luka, zasladi po ukusu medom i pije tijekom dana u gutljajima. Želite li napraviti tinkturu, bocu napunite sitno nasjeckanim listovima ili lukovicama, prelijte domaćom rakijom i ostavite dva tjedna na suncu ili na toplom. Dnevno popijte 10 do 12 kapi, razblaženih s malo vode.

Više od jedne primjene…

Dodate li ga nasjeckanog u omlet, obogatit ćete mu okus, a može se konzumirati i u obliku pesta. Možete ga koristiti i kao začin tako da svježe listove medvjeđeg luka nasjeckate sitno kao peršin pa dodajete juhama, varivima, salatama, umacima i mesnim jelima. Oplemenit će i okus sendviča, a možete ga i blanširati (pa staviti u zamrzivač), odnosno pripremiti kao špinat. Kako je u većoj količini njegov okus trpak, možete ga pomiješati s koprivom. Poslastica je i u kombinaciji sa šparogama, a izvrsno se sljubljuje i s pečenom piletinom ili mladom janjetinom.

, Image: 331461796, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Pesto od medvjeđeg luka

Kakva sve blagotvorna svojstva ima medvjeđi luk?
  • utječe na bolje pamćenje i koncentraciju
  • pomaže kod respiratornih tegoba
  • sprečava bolesti srca i krvnih žila
  • bori se protiv nesanice i vrtoglavice
  • blagotvoran je za osteoporozu i artritis
  • štiti od infarkta i jača srce
  • vezuje za sebe otrove i masnoće iz krvi, crijeva i želuca i izbacuje ih iz organizma
  • snižava krvni tlak
  • potiče rad bubrega
  • smiruje probavne tegobe
  • liječi proljev, lijena crijeva i tvrdu stolicu
  • pomaže kod gihta i reume

Važno!

Nemojte list medvjeđeg luka zamijeniti listom đurđice ili mrazovca koji je otrovan. Gotovo je identičan, ali kad ga protrljate, snažan miris luka otklonit će dilemu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:59