NA SUNCE OPREZNO

VODIČ ZA ZDRAVO SUNČANJE Kremu nanosite svaka dva sata, štitite oči, a bebe čuvajte od sunca

Stopostotna zaštita od sunca ne postoji, zato se klonite sunčanja od 10 do 16 h

U našem podneblju koža je tijekom ljetnih mjeseci u odnosu na ostala godišnja doba mnogo više izložena suncu i sunčevim zrakama. A da su one štetne već znaju i ptice na grani. Zato odmah s prvim zrakama sunca trebamo razmišljati o zaštiti kože. Prekomjerno izlaganje suncu, naime, uzrokuje prerano starenje kože, a UV zrake imaju kancerogeno djelovanje na njezine stanice.

Zaštita od UVA zraka

No, ne postoji stopostotna zaštita od sunca. - Primjerice, SPF faktor 15 štiti kožu 93%, SPF 30 97%, dok SPF faktor 50 štiti kožu 98% ako se pravilno primjenjuje - objašnjava dermatologinja Jelena Jakić i ističe kako je vrlo važno da zaštita istodobno bude i od UVA i UVB zraka. A čemu uopće služi SPF faktor?

- Ako je osobi potrebno desetak minuta izlaganja na suncu da koža pocrveni, pa ona stavi kremu sa zaštitnim faktorom 3, to više nije 10 minuta, nego 30 minuta - pojašnjava liječnica.

Međutim, rizik od opeklina i karcinoma je uvijek prisutan. Ali nije isti kod svih i ovisi o tipu kože, genetskoj predispoziciji i o životnom stilu.

Ako smo nanijeli faktor 50 na kožu, ne znači da možemo neograničeno boraviti na suncu bez posljedica. U jednom su svi dermatolozi složni - treba ga izbjegavati između 11 i 16 ili čak 17 sati. Bez iznimke.

Zaštita i u gradu

Inače, kremu za sunčanje treba nanijeti pola sata prije izlaska iz kuće. Ako idete na posao i natrag, jedno nanošenje ujutro je dovoljno. Ali ako ćete dulje boraviti na suncu i kupati se ili baviti sportom, onda novi sloj kreme treba nanijeti nakon dva sata.

Ugledni hrvatski dermatolozi o solariju i suplementima

Solarij izaziva ozbiljna oštećenja kože

Dr. Snježana Kramarić, specijalist dermatovenerologije, Poliklinika Bagatin

Solarij povećava vjerojatnost svih medicinski ozbiljnih oštećenja kože, kao i fotostarenja kože, pa njegovo korištenje nije opravdano samo kako bi nam bilo ugodno na suncu, kako ne bismo izgorjeli, da imamo podlogu i slično. Nažalost, ekspozicije solariju “samo nekoliko puta prije ljeta”, posebice ako su redovite, svake godine, uz sva ljeta provedena na moru - imaju kumulativan efekt.

Kad ste na suncu, ne uzimajte dodatne suplemente

Dr. Jelena Jakić, specijalist dermatovenerologije, Poliklinika ‘Dr. Jelena JakiĆ’

Uz pojačanu zaštitu od sunca nije potrebna nadomjesna terapija vitaminom D hranom ili suplementima osim u određenim skupinama: dojenčad do 6 mjeseci kojima se daje vitamin D, trudnice te starija populacija ako im je iz zdravstvenih razloga otežan boravak na suncu tijekom dana i, naravno, ljudi koji iz drugih medicinskih razloga ne smiju boraviti na suncu.

Tablete za sunčanje olakšavaju dobivanje boje

Dr. Ivana Nola, specijalist dermatovenerologije, Poliklinika Nola

Kad govorimo o tabletama za sunčanje, najčešće govorimo o tabletama beta karotena. I on je koristan jer beta karoten i vitamin A djeluju antioksidativno, dakle štite stanice od štetnih slobodnih radikala te ujedno stvaraju pigment u koži koji djeluje zaštitnički za jezgru stanice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 05:31