UNUTARNJA NAVIGACIJA

VELIKI MISTERIJ SNALAŽENJA LJUDI U PROSTORU Dobili Nobela jer su otkrili 'GPS u mozgu'

 AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND

STOCKHOLM Američko-britanski znanstvenik John O'Keefe te Norvežani May-Britt Moser i Edvard Moser, dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu za otkriće 'GPS-a u mozgu'. Njihovo otkriće ljudskog sustava za navigaciju, moglo bi pomoći boljem razumijevanju bolesti poput Alzheimera, objavio je odbor za dodjelu nagrada

Radi se o unutarnjem 'GPS sustavu' mozga koji omogućava da znamo gdje se nalazimo, kako možemo stići s jednog mjesta na drugo i kako možemo pohraniti te informacije tako da ih možemo odmah aktivirati kada sljedeći puta prelazimo isti put.

'Ova otkrića riješila su problem koji je stoljećima zaokupljao filozofe i znanstvenike – kako naš mozak stvara mapu prostora koji nas okružuje te kako pronalazimo put kroz kompleksan okoliš', kaže se u objavi za medije peteročlanog odbora Karolinska instituta koji dodjeljuju nagradu vrijednu 8 milijuna švedskih kruna (6,7 milijuna kuna).

'Saznanja o pozicionirajućem sustavu mozga mogu nam pomoći da bolje shvatimo teške poremećaje gubitka prostornosti koji pogađaju osobe oboljele od Alzheimerove bolesti', dodaje se u priopćenju.

Godine 1971. John O´Keefe, znanstvenik s University College London, otkrio je prvu sastavnicu toga sustava za prostornu orijentaciju. Otkrio je živčane stanice u dijelu mozga hipokampusu koje se uvijek aktiviraju kad je pokusna životinja bila u određenom dijelu prostorije. Druge su pak stanice bile aktivne kad je životinja bila u drugom dijelu prostorije. O´Keefe je zaključio da te stanice zajedno stvaraju kartu sobe.

Više od tri desetljeća kasnije, 2005., May-Britt i Edvard Moser, sa znastvenog instituta u norveškom gradu Trondheimu, otkrili su drugi ključni dio moždanog sustava za prostornu orijentaciju. Idenitificirali su drugu vrstu živčanih stanica koje su nazvali rešetkaste stanice koje stvaraju sustav koordinata i omogućavaju precizno pozicioniranje i kretanje.

Par Moser peti je bračni par koji je dobio Nobelovu nagradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 00:10