JEFTINIJE I LAKŠE

U švedskom laboratoriju rade punom parom: Cjepivo u budućnosti nećemo dobivati iglom, nego šmrkanjem?

Švedska kraljevska obitelj lani je bila u gostima poznatog instituta
 Johan Nilsson/AFP
Tvrtka trenutno testira svoja cjepiva na beta (južnoafričkoj) i alfa (britanskoj) varijanti koronavirusa

Jedina zaštita od covida u ovom trenutku dolazi cijepljenjem. Ali u budućnosti ta bi cjepiva mogla dolaziti iz inhalatora ili tableta, piše BBC. Taj britanski medij objavio je reportažu iz jednog švedskog laboratorija smještenog selu Medicon, jednom od najvećih znanstvenih parkova na jugu Švedske i koja prikazuje u kojoj su fazi tamošnji znanstvenici s istraživanjima novih načina primjene cjepiva.

Kemičarka Ingemo Andersson pokazala je tako novinarskoj ekipi potencijalnu blisku budućnost - tanki, plastični inhalator, veličine polovice kutije šibica za koji se njezin tim nada da bi mogao igrati veliku ulogu u globalnoj borbi protiv koronavirusa omogućavajući ljudima da kod kuće uzimaju verzije budućih cjepiva u prahu.

- Lako ga je i jeftino proizvoditi - kaže Johan Waborg, izvršni direktor tvrtke koja se najviše bavi proizvodnjom inhalatora za pacijente s astmom.

"Samo uklonite mali plastični listić, a zatim se aktivira inhalator cjepiva i samo ga stavite u usta i potom duboko, duboko udahnite", objašnjava Waborg.

Riječ je o kompaniji Iconovo koja surađuje sa ISR-om, start-upom koji se bavi imunološkim istraživanjima u Stockholmu i koja je razvila cjepivo u obliku suhog praha protiv covida-19. Za njega koriste proizvedene proteine ​​virusa covid-19 (za razliku od Pfizer, Moderna i Astra Zeneca koji koriste RNA ili DNA), a može podnijeti temperature do 40 Celzijevih stupnjeva. I upravo je to glavna razlika u uvjetima čuvanja potrebnim za čuvanje trenutno dostupnih cjepiva protiv koronavirusa odobrenih od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja su sva u tekućem obliku i moraju se držati na niskim temperaturama inače će izgubiti učinkovitost.

- To znači da biste cjepivo u prahu mogli distribuirati vrlo lako bez "hladnog lanca", a može se primijeniti bez da su nužni zdravstveni radnici - kazao je BBC-ju osnivač ISR-a Ola Winquist, inače profesor imunologije na Institutu Karolinska, jednom od vodećih švedskih medicinskih sveučilišta.

Tvrtka trenutno testira svoja cjepiva na beta (južnoafričkoj) i alfa (britanskoj) varijanti koronavirusa. Vjeruje da bi se covid inhalator mogao pokazati posebno korisnim u ubrzavanju uvođenja cjepiva u Africi gdje trenutno nema domaćih proizvođača cjepiva, a toplija klima i ograničena opskrba električnom energijom veliki su im izazov što se tiče čuvanja i isporuke cjepiva covid-19.

Do sada je testiran samo na miševima, iako su ISR i Iconovo prikupili dovoljno novca za započinjanje studija na ljudima u naredna dva mjeseca. Kako ističe BBC, već postoji optimizam u medicinskoj zajednici da bi, ako se cjepiva u prahu poput ovog pokažu uspješnima, mogla biti ne samo revolucionarni globalni odgovor na pandemiju koronavirusa, već i olakšati skladištenje i distribuciju cjepiva za druge bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 12:20