KRENITE OD SITNICA

TOP DESET SAVJETA KOJI ĆE VAM TIJEKOM ZIME POMOĆI OČUVATI ZDRAVLJE NA POSLU Pridržavajte se ovih jednostavnih pravila

 ARHIVA

Tijekom života ćete u prosjeku provesti 92.120 sati na radnom mjestu. Vaše ponašanje na poslu može direktno utjecati na vaše zdravlje, pa se malo vremena isplati investirati higijenske navike i opasnost od prehlade koja urede pohara najmanje tri puta godišnje.

Zato se organizacija Zesty koja se bavi zdravstvenim uslugama potrudila napraviti top deset savjeta koji će vam pomoći da ostanete zdravi na poslu.

Neki su motivacijski, neki imaju higijenske faktore, a sve kako bi se osiguralo da ostanete u najboljoj psihičkoj i fizičkoj formi.

1. Očistite radni stol

Za radnim stolom sjedite najmanje osam sati dnevno. Tipkate, konzumirate jelo i piće. Razmislite o svim mrvicama koje su upale u vašu tipkovnicu, o tome kako svaki put kad idete van, na WC ili do dućana dodirnete kvaku na vratima, a onda se vratite za svoju tipkovnicu. Istraživanja su pokazala da se na tipkovnici u prosjeku nalazi 400 puta više bakterija nego na zahodskoj školjci. Imajući to na umu, uvijek je dobro u blizini imati antibakterijske namirnice kojima ćete obrisati svoje radno mjesto.

2. Prestanite rukama prelaziti preko lica

Klice koje izazivaju prehladu uglavnom se šire zrakom kroz kapljice od kašljanja i kihanja. Međutim, obe mogu zasjesti na površinu kože, a virus gripe može preživjeti i do osam sati na vašoj koži, dok virus prehlade i do tri sata.

3. Vježbajte

Bilo da je riječ o trčanju od 20 minuta na dan ili o odlasku u teretanu, vježbanje oslobađa hormon endorfin pa ćete se osjećati bolje. Istraživanja su pokazala da se nakon treninga ljudi osjećaju sretnije i produktivnije.

4. Meditirajte

Meditacija pomaže kod oslobađanja stresa i koncentracije. Odličan je način da se spremite za nešto važno što vas čeka dan kasnije, a jedan od najjednostavnijih načina meditacije je da sjedite na stolici sa zatvorenim očima i usredotočite pozornost na vaše disanje.

5. Izbjegavajte bliski kontakt s kolegama na poslu koji su se već razbolili

Budite oprazni tijekom komunikacije s kolegama koji su već oboljeli od gripe ili prehlade. Najbolje bi bilo da kontakt s njima svedete na minimum.

6. Jedite

Preskakanje doručka neće vas dovesti do dobrih rezultata, a mogli bi postati razdražljivi i patiti od manjka energije. K tome, postoji i velika mogućnost da ćete se prejesti kasnije tijekom dana.

7. Izbjegavajte slatke zalogaje

Negdje poslije podne većina osjeti pad šećera pa su slatki zalogaji logičan izbor. Koliko god su super okusa, oni su puni praznih kalorija. A ako trebate kofein, kavu možete popiti, ali ne pretjerivati s njom, dok je dobra zamjena zeleni čaj.

8. Radite manje pauze, češće prošećite

Dugotrajno sjedenje za kompjuterom može izazvati brojne štetne posljedice za organizam i zdravlje. Loše držanje može potaknuti osjećaj kroničnog umora i bolove s kralježnicom i u mišićima. Pauzu koristite kao stvaran odmor tako da se zbilja odmaknete od radnog stola.

9. Spavajte dovoljno

Nedostatak sna može imati veliki utjecaj na vaš radni dan. Većini odraslih je potrebno sedam do osam sati sna, no prema nekim istraživanjima, 36 posto njih spava samo šest sati. Spavanje je bitno za zdrav stil života. Tijekom spavanja organizam se obnavlja, a mozak se sprema za nove obaveze. Uz to, odmoran organizam ima više snage za obranu od virusa.

10. Higijena

Konačno, perite ruke. To je najjednostavniji, ali i najučinkovitiji način obrane da se zaustavi širenje bakterija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 02:05