DIŠNE TEGOBE

SVRBI VAS GRLO, SUZE VAM OČI? Možda je od neočekivanih nakupina u vašem stanu...

Deset do čak 50 posto zatvorenih prostora u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji, Indiji i Japanu pogođeno je vlagom, procijenila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Vlaga je podloga za razvoj plijesni. Izloženost plijesni u zatvorenom prostoru nije uvijek zdravstveni problem, no ne može se poreći da su neki ljudi na nju osjetljivi. Prema SZO-u, pljesnivo okruženje povezuje se s onečišćenjem zraka u zatvorenome, što je rizični faktor za pojavu dišnih tegoba.

Neuništive spore

Plijesan je oblik gljivica. Širi se putem spora koje su prisutne u svim zatvorenim prostorima i ne mogu se ukloniti jer mogu preživjeti i najteže uvjete. Plijesan najbolje raste na vlažnom i toplom, a baš takvi uvjeti lako nastaju u kućanstvima zimi. Kada spore dospiju na vlažnu podlogu, gljivice počinju rasti, hraneći se podlogom. Rastu na različitim podlogama, uključujući papir, drvo i tkaninu. Plijesan proizvodi brojne supstance koje mogu biti štetne. Alergeni, iritansi i mikotoksini mogu utjecati na zdravlje osoba koje su na njih osjetljive. Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) upozorava da izloženost plijesni može iritirati oči, pluća, nos, kožu i grlo čak i ako osoba nije alergična na plijesan.

Simptomi alergije

Alergija na plijesan izaziva simptome kao i ostale alergije koje napadaju gornji dišni trakt: začepljen nos i curenje nosa, svrbež u nosu i grlu, kihanje, suzenje očiju.

Prof. Stephen Spiro, predsjednik Britanske udruge za zdravlje pluća, rekao je za Medical News Today da plijesan u kući može izazvati i teže posljedice:

- Neke vrste mogu prouzročiti ozbiljne plućne infekcije. Kod nekih astmatičara udisanje spora plijesni roda aspergillus može voditi do stanja nazvanog alergijska bronhopulmonalna aspergiloza, koja može otežati disanje.

Iako su potrebni jači dokazi, Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) ukazuje na to da neka istraživanja sugeriraju da može postojati veza između izloženosti olijesni u zatvorenome i razvoju dišnih teškoća u inače zdravih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 07:45