NOVA EPIDEMIJA

Sve više djece liječnicima dolazi s čudnim problemom: ‘To inače pogađa starce, krivi su mobiteli...‘

 -/Photoalto/Profimedia/-/photoalto/profimedia
Bolest suhog oka karakteristična je za ljude u šezdesetima, a dosad je bilo nezamislivo da to pogađa šestogodišnjake, kažu stručnjaci

Među djecom vlada nova epidemija, tvrde stručnjaci, a klinci se već u dobi od šest godina suočavaju s očnim bolestima koje su dosad bile karakteristične za osobe u starijoj životnoj dobi. Ovdje je riječ o bolesti suhog oka, koja se javlja kod djece koja previše vremena provode zureći u ekrane, od televizije, preko pametnih telefona do tableta.

Posljedice bolesti suhog oka javljaju se kada suze ne mogu osigurati odgovarajuće podmazivanje očiju.

Bolest obično pogađa osobe u starosti od 50 do 60 godina, a ako se ne liječi, može biti izuzetno bolna sa simptomima kao što su umorne, crvene i osjetljive oči. Oboljeli su uspoređivali osjećaj s onime kada sjeckaju luk, odnosno, sa stalnim osjećajem žarenja.

image

Djeca u osnovnoškolskoj dobi sve češće dolaze na preglede očiju

Peakstock/Sciencephoto/Profimedia/Peakstock/sciencephoto/profimedia

Sarah Farrant, optometristkinja odnosno inženjerka očne optike i specijalistica za suho oko, kaže da se sve više susreće s djecom osnovnoškolske dobi, koja s takvim stanjem dolaze u njezinu ordinaciju Earlam and Christopher u Somersetu. Za to djelomično krivi povećanje vremena koje se provodi ispred ekrana, jer gledanje u ekran dramatično smanjuje stopu treptanja.

-Kada sam otvorila svoju kliniku prije 15 godina nije bilo niti jednog djeteta koje se pojavilo s takvim stanjem. Međutim u posljednjih pet ili šest godina sve više djece viđam s bolešću suhog oka. Moj najmlađi pacijent imao je šest godina, što je nekada bilo nezamislivo.- objašnjava Sarah Farrant, a prenosi Daily Mail.

Prevalencija mlađe djece koja koristi šminku bi također mogla potaknuti porast problema s očima, dodaje. Ako se ne liječi, stanje može uzrokovati nepovratno oštećenje nekih žlijezda u kapcima koje proizvode suze.

image

Klinci previše vremena zure u ekrane pametnih telefona, tvrde stručnjaci

-/Photoalto/Profimedia/-/photoalto/profimedia

Doktor Matthew Olsen iz tvrtke Thea Pharmaceuticals, koja stvara proizvode za liječenje suhog oka, rekao je da se pokazalo kako bolest ima veliki utjecaj na kvalitetu života.

-Moramo podići svijest o važnosti brige o očima među svim dobnim skupinama.- zaključuje Matthew Olsen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 13:59