ODZVONILO ATKINSU

ŠTETNE POPUT PUŠENJA? Novo istraživanje otkrilo zabrinjavajuće činjenice o popularnim dijetama

 Andrija Lučić / CROPIX
Studija potpuno baca sumnju na dugoročne zdravstvene učinke popularnih Atkins i Paleo dijeta koje su bogate proteinima.

Ljudi mlađi od 65 godina koji jedu puno mesa, jaja i mliječnih proizvoda imaju četiri puta veću šansu da će umrijeti od raka ili dijabetesa, kaže nova studija provedena na 6381 ljudi u dobi od 50 i više godina.

Svojevremeno vrlo popularna Atkinsonova dijeta koja se bazira na visokom unosu proteina životinjskog porijekla gdje naročitu ulogu ima meso, a uz potpuno izbjegavanje ugljikohidrata već se pokazala sumnjivom po zdravlje, a nova studija smatra ovakvu prehranu opasnom baš kao i višegodišnje pušenje.

Osim što se konzumacija velike količine životinjskih proteina povezuje s četverostruko povećanim rizikom od smrti od raka ili dijabetesa, gotovo dvostruko je veći rizik za umiranje od bilo kojeg uzroka nakon 18 godina, otkrili su znanstvenici. Međutim, nutricionisti upozoravaju da je još prerano izvući čvrste zaključke iz istraživanja.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Ukupni štetni učinci visokoproteinske dijete gotovo u potpunosti nestaju kada proteini dolaze iz biljnih izvora kao što su grah i mahunarke iako je rizik za obolijevanje od raka još uvijek tri puta veći u usporedbi s onima koji unose malo proteina.

No, dok sredovječni ljudi koji su konzumirali puno bjelančevina životinjskog porijekla imaju sklonost da umiru od raka, dijabetesa i drugih bolesti u mlađoj dobi, ista prehrana korisna je za zdravlje ljudi u starijoj dobi.

Prema najnovijim saznanjima, za dugoročno zdravlje ljudi bi trebali jesti hranu s niskom razinom proteina sve do starosti kad počinju gubiti na težini, a tijelo i kosti im postaju krhkije, a tek onda pojačaju unos proteina da ostanu zdravi. Kod osoba starijih od 65 godina, naime, visoko proteinska dijeta smanjuje rizik od smrti od bilo kojeg uzroka za 28 posto, a za čak 60 posto smanjuje šansu za smrt od raka, prema podacima iz studije objavljene u časopisu Cell Metabolism .

Valter Longo , ravnatelj Instituta za dugovječnost na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji rekao je da bi na temelju studije ljudi trebali ograničiti unos proteina na ne više od 0,8 grama dnevno za svaki kilogram tjelesne težine, što je ekvivalent 48 grama za osobu koja ima 60 kilograma ili 64 grama za osobu od 80 kila.

Tek oko devet ili deset posto cjelokupnih dnevnih kalorija trebao bi dolaziti iz proteina, a idealni su oni koji dolaze iz biljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 05:21