JAČANJE ORGANIZMA

SPASIT ĆE NAS SMRDLJIVI 'VJETROVI'? Da. Mogu spriječiti moždani udar, zaustaviti starenje...

Od vrtića uče nas i zezaju kako kada jedemo grah ćemo ispuštati više plinova. Neki govore kako je to dobro i za srce.

Smradom i idejom da plinovi pomažu dužem životu vodili su se istraživači koji otkrivaju novi lijek.

Veliki dio smrada koji dolazi uslijed nadutosti dolazi od sumporovodika koji je proizveden u probavi od namirnice kao što je grah. Sumpor vodik mnoge mirisom podsjeća na trula jaja.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Taj kemijski spoj je zapaljiva i vrlo otrovna tvar, no u malim količinama na određenom mjestu može imati i sasvim druge svrhe. Otrovna tvar može spriječiti zatajenje srca te moždani udar te zaustaviti starenje, bar na neko vrijeme.

Dva britanska znanstvenika Matt Whitemann i Mark Wood razvili su lijek pod nazivom AP39 čija je zadaća djelovati na isporuku sumporovodika u pravo mjesto unutar čovjekovih stanica. Nakon što tvar dođe u stanice ključna ulog je da štiti mitohondrije koji generiraju stanice.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Sumporovodik može spriječiti, a čak preokrenuti mitohondrijske štete, te čak i zdrave stanice učiniti jačima i da žive dulje.

Slabiji mitohondriji često znače i ozbiljnije bolesti, kada se razbolimo naše stanice same proizvode sumorovodik kako bi se ojačao organizam.

Samoobnavljanje organizma nekada ne funkcionira dobro zato, smatraju znanstvenici važan je AP39. Whiteman navodi kako stanice životinja koje su bile tretirane ovom tvari su bile obnovljene.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Istraživači sa Sveučilišta Exeter trebat će napraviti još mnogo koraka u istraživanju kako bi se započelo testiranje na čovjeku. No ideja je tu i nada da ćemo moći pomoći našem srcu postoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 17:25