UPOZORENJE

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE ‘Hitno smanjite aditive u hrani. Postaju opasni!’

 Tonči Plazibat/CROPIX
Najviše nitrita, opasnog aditiva, nađeno je u pašteti i suhomesnatim proizvodima
Najviše nitrita, opasnog aditiva, nađeno je u pašteti i suhomesnatim proizvodima

Industrijska proizvodnja hrane nezamisliva je bez aditiva, a što je hrana više prerađena u njoj je i više aditiva.

Tako voćni jogurt sadrži više aditiva nego obični jogurt. Aditiva ima više u polugotovim i gotovim proizvodima poput polugotovih pizza, juha ili umaka. Puna su ih bezalkoholna osvježavajuća pića, sladoledi, konditorski proizvodi, svi “light”, tzv. dijetalni proizvodi, a najopasniji su oni iz suhomesnatih proizvoda poput trajnih i polutrajnih salama i pašteta...

Aditivi se u prehrambenoj industriji koriste u svrhu poboljšanja organoleptičkih svojstava, za konzerviranje i čuvanje namirnica.

Kako bi dobila uvid u stanje aditiva na domaćem tržištu hrane Hrvatska agencija za hranu provela je prvo istraživanje o utjecaju aditiva iz hrane na zdravlje građana....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2025 19:43