ZDRAV SPOLNI ŽIVOT

SEKS JE POTPUNO SIGURAN ZA 99% SRČANIH BOLESNIKA Ali do infarkta vas može dovesti prevara

 Ilustracija
Smatra se da onaj tko se može bez simptoma uspeti stubama, je dovoljno zdrav za seksualne odnose. Apstinencija se savjetuje samo onima jako nestabilnog zdravstvenog stanja

Zbog straha od dodatnih problema i bolova koji bi mogli nastati srčani bolesnici izbjegavaju seksualne odnose. No, ipak kardiolozi navode kako je to tek nerijetko potrebno i kako su rizici za srčane udare niski za vrijeme seksualnih odnosa. Kardiolozi navode kako je odricanje nepotrebno, no svakako treba sa liječnikom porazgovarati o rizicima koji postoje.

Nakon srčanog udara ili operacije mnogi pacijenti se srame upitati svoga liječnika kada bi ponovno mogli stupiti u spolne odnose. Kako bi pomogli srčanim bolesnicima u vođenju normalnog života američko kardiološko društvo i europsko kardiološko društvo napisali su brošuru sa savjetima za srčane bolesnike.

Stručnjaci navode kako je samo oko 0,9 posto svih slučajeva bilo da je pacijent dobio srčani udar za vrijeme seksualnog odnosa. Liječnici koji su sudjelovali u nastanku brošure navode kako: "Pacijenti žele i trebaju savjet o tome kada i kako početi ponovno na siguran način sa seksom nakon srčanog udara ili operacije"

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Stručnjaci u brošuri daju savjete, kao što su na primjer: za početak isprobajte milovanje i dodirivanje ukoliko sutradan pacijent ili pacijentica se budu osjećali zdravo i bez dodatnih problema, navode stručnjaci predlaže se seksualni odnos i u brošuri se navode i seksualne poze koje su pogodne za seksualne bolesnike.

Istraživači upozoravaju i na vjernost, jer naime istraživanje je pokazalo da su srčani udari koji nastaju za vrijeme seksualnih odnosa upravo nastali u onih parova koji varaju. Zbog dodatno napete situacije i stanja tzv. prevare krvni tlak se može dodatno povećati i uslijed toga nastaju problemi.

Suprotno tome osjećaj bijesa (recimo bijes zbog saznanja o prevari) ipak u većem broju slučajeva rezultira srčanim udarom.

"Za 99 posto srčanih bolesnika seks je potpuno siguran ", navode liječnici. Smatra se da onaj tko se može bez simptoma uspeti stubama, je dovoljno zdrav za seksualne odnose. Apstinencija se savjetuje samo onima jako nestabilnog zdravstvenog stanja.

Savjetuje se dakle, razgovarajte sa svojim liječnikom i učinite to i neka vam objasni kako to raditi najbolje, bez štetnih učinaka na zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 22:25