Brojna medicinska istraživanja dokazala su da je masna riba zdrava za srce , a nova istraživanja pokazuju da bi mogla pomoći i u prevenciji reumatoidnog artritisa (RA), autoimune bolesti kod koje su napadnuti zglobovi. Već jedan tjedni obrok masne ribe kao što je losos, ili četiri tjedna obroka lakše ribe kao što je bakalar, mogu upola srezati rizik od razvoja reumatoidnog artitisa, prema studiji objavljenoj u Annals of the Rheumatic Diseases.
Znanstvenici su pratili prehranu 32.000 Šveđanki koje su ispunile dva upitnika o zdravlju i prehrani, s razmakom od desetak godina.
Žene koje su u tom razdoblju konstantno jele barem jedan obrok masne ribe tjedno razvile su RA upola rjeđe nego one koje su jele malo ribe ili je uopće nisu jele. Znanstvenici su rekli da je rezultat čvrst i kad se u obzir uzmu drugi faktori, poput pušenja ili pijenja alkohola.
Stručnjaci spekuliraju da omega-3 masne kiseline, zdrave masnoće prisutne u ribi, imaju zaštitni protuupalni efekt na imunosni sistem osoba koje jedu više ribe. I u općim preporukama za zdravu prehranu nutricionisti savjetuju dva obroka tjedno hrane iz mora, odnosno ribe ili školjki.
Studija je dodatni argument da valja slijediti te preporuke, s tim da jedan od tih obroka treba biti masna riba, rekla je autorica studije dr. Alicja Wolk, profesorica nutricionizma na Karolinska institutu u Stockholmu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....