ČUDOVIŠNI ZLOČIN

PRVO SUĐENJE ZA GENITALNO SAKAĆENJE U BRITANIJI Liječnici optuženi da su ozlijedili 1500 djevojčica!

 IStock

LONDON - Liječnik Dhanuson Dharmasena iz bolnice Whittington u sjevernom Londonu izveden je u utorak pred sud na kojem je zajedno s Hasanom Mohamedom optužen za genitalno sakaćenje žena, no obojica muškaraca izjasnit će se da nisu krivi.

Sutkinja Emma Arbuthnot rekla je kako je "ovo prvo suđenje po optužnici za genitalno sakaćenje žena" u Velikoj Britaniji, gdje je taj postupak kazneno djelo od 1985. godine.

Naime, u Whittingtonu je obavljeno obrezivanje nad 1546 djevojčica uglavnom iz Nigerije, Eritreje i Somalije

Zakonom iz 2003. za taj je zločin predviđena najviša kazna od 14 godina zatvora.

Prema istome zakonu iz 2003. britanski državljani bit će sudski gonjeni i u slučaju da genitalno sakaćenje žena izvedu u inozemstvu u državama koje zakonom ne zabranjuju takvu praksu.

I liječnik Dharmasena (31) iz Essexa i Mohamed (40) iz sjevernog Londona brane se sa slobode, jer im je odobrena jamčevina.

Europski parlament pozvao sve članice na kazneni progon svakog tko počini kazneno djelo genitalnog sakaćenja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definirala je 2008. kao genitalno sakaćenje žena postupke djelomičnog ili potpunog odstranjenja vanjskih dijelova ženskih spolnih organa iz razloga koji nisu medicinske prirode, a to uključuje djelomično ili potpuno odstranjivanje klitorisa, vanjskih stidnih usana te sužavanje vaginalnog otvora šivanjem, što je najekstremniji oblik genitalnog sakaćenja žena.

Oko 140 milijuna djece, djevojčica i žena u svijetu doživjelo je taj okrutni oblik rodnog nasilja, prema podacima WHO-a.

Europski parlament pozvao je u veljači sve članice na kazneni progon svakog stanovnika koji je počinio kazneno djelo genitalnog sakaćenja, čak i ako je ono počinjeno izvan granica dotične države članice EU.

Europsku komisiju pozvao je da 2016. proglasi Europskom godinom ukidanja nasilja nad ženama i djevojčicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 03:22