ISPOVIJEST NOVINARKE

'Probudila me neizdrživa bol u trbuhu, bilo je užasno. Mislila sam da je slijepo crijevo, ali je u pitanju bolest za koju nikada ranije nisam čula...'

 Profimedia, Alamy

'Bol je bila neizdrživa, probudila me iz dubokog sna. Osjećala sam se kao da je konvoj kamiona prešao preko mog trbuha. Bila je nedjelja 7 ujutro, okrenula sam se na drugu stranu. Bol se pojačavala i nakon 5 minuta probudila sam supruga Martina i rekla mu da zove Hitnu pomoć', započela je svoju ispovijest novinarka Angela Epstein za Daily Mail.

Bila je uvjerena da je u pitanju slijepo crijevo. Znala je da moram požuriti u bolnicu dok ne bude prekasno. Piše za rubriku zdravlje već godinama i odmah se prisjetila svih intervjua s liječnicima koje je odradila tijekom novinarske karijere: 'Ako osjećate bol kakvu dosad niste iskusili, morate doktoru. Hitno'.

Dok se vozila do bolnice bol se pojačavala, boljelo ju je kao nikada dosad, pa čak niti kada sam rađala.

Po dolasku su je odmah podvrgnuli krvnim pretragama te obavili CT pregled. Ispostavilo se da nije riječ o puknuću slijepog crijeva. Imala je težak napadaj divertikuloze.

Divertikuloza je bolest koja nastaje kada se na stijenkama debelog crijeva stvore malene hernije ili kile (divertikuli) u kojima mogu završiti dijelovi hrane i stvoriti upalu (divertikulitis). Navedene hernije ili kile (divertikuli) se mogu pojaviti na bilo kojem području probavnog sustava, ali se najčešće pojavljuju na debelom crijevu. Posljedica su povećanog tlaka na debelo crijevo prigodom defekacije, pa od te bolesti najviše oboljevaju starije osobe s opstipacijom (otežana tvrda stolica), ali danas sve više oboljevaju i mladi koji imaju nepravilnu prehranu.

U slučaju novinarke Daily Maila, bolest je bila uznapredovala te se u debelom crijevu stvorio gnojni čir veličine 8x4 centimetra.

- Rekli su mi da sam došla na vrijeme, odnosno da je izlječivo, ali iskreno, bila sam toliko ošamućena da bilo što shvatim. Samo sam željela da bol i mučnina prestanu, napisala je.

U bolnici je provela dva tjedna i dok se oporavljala, zahvaljujući intravenoznim antibioticima i lijekovima protiv bolova, razmišljala je o tome kako se moglo dogoditi da osoba koja ne puši i umjereno pije alkohol, oduvijek je bila dobroga zdravlja te nikada nije imala probavnih niti ginekoloških smetnji oboli od divertikuloze.

Divertikuloza je u većine osoba asimptomatska. Stručnjaci ističu kako pacijenti ipak mogu imati simptome kao što su grčevita bol u trbuhu, proljev te druge smetnje prilikom pražnjenja crijeva, ali te simptome ne pripisuju divertikulozi.

Često se divertikuloza u ranoj fazi pogrešno dijagnosticira, osobito kod žena. S ciljem da isključe ozbiljnije oboljenje, poput raka jajnika, ginekolozi često naprave propust i ne prepoznaju divertikulozu.

Liječnici opće prakse često sugeriraju uzimanje analgetika, što samo može pogoršati stanje, a to se upravo dogodilo novinarki Daily Maila.

Tjedan dana prije napadaja, vratila se s godišnjeg. Zadnjeg dana putovanja osjetila je lagana probadanja u predjelu abdomena. Tri dana nakon povratka otišla je ginekologu koji je posumnjao na miom maternice te ju poslao na hitni ultrazvuk.

Sve je bilo u redu, a na prijedlog ginekologa uzela je ibuprofen, no, kako je kasnije saznala, to može samo pogoršati problem jer iziritira crijeva. Uzimala ih je svaka četiri sata, no tri dana kasnije probudila ju je užasna probadajuća bol nakon čega je odjurila u bolnicu.

Jedina pretraga koja može dati čistu dijagnozu je CT pretraga. Također, pomoću krvnih pretraga nužno je izmjeriti razinu proteina C, koji prepoznaje abnormalnu upalu u organizmu. Oboljeli od divertikuloze obavezno moraju promjeniti prehranu kako bi izbjegli upalne procese u tijelu, a to znači da moraju konzumirati namirnice bogate vlaknima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 18:57