TRANSPLANTIRAN GRKLJAN

Prekretnica u medicini, ovo bi moglo promijeniti život većem broju pacijenata: ‘Vratio mi se glas, sada napokon živim‘

Operacija, ilustracija

 Tom Dubravec/Cropix
Rak mu je bio dijagnosticiran prije 10 godina

Klinika Mayo u veljači je transplantirala grkljan muškarca s rijetkim oblikom raka, pomoću operacije koja je po prvi put izvedena na pacijentu s aktivnom bolešću. Marty Kedian koji boluje od hondrosarkoma, sada kaže da se osjeća kao da se napokon vratio u život i jedva čeka čitati svojoj unuci, prenosi USA Today.

Rak mu je bio dijagnosticiran prije 10 godina, nakon čega je podvrgnut višestrukim operacijama, od kojih mu je zadnja prije deset mjeseci ukinula sposobnost govora. Na kraju je podvrgnut traheotomiji kako bi mogao disati kroz rupu na vratu.

- Bio sam živ, ali nisam živio. Volim razgovarati s ljudima gdje god da idem, a jednostavno nisam mogao. Osjećao sam se čudno i nisam izlazio - prenosi njegove riječi USA Today.

Liječnici su mu rekli da je posljednja opcija laringektomija, što znači da će mu grkljan biti u potpunosti uklonjen i više neće moći govoriti. To ga je potaknulo da pronađe drugi način kako bi vratio svoju kvalitetu života i prijavi se na kliničko ispitivanje.

Transplantacije grkljana iznimno su rijetke i inače nisu opcija za osobe s aktivnim rakom, jer imunosupresija koja je potrebna nakon zahvata može uzrokovati njegovo širenje. Kedian je bio idealni kandidat jer je mu se rak nije brzo širio i već je prethodno koristio navedene lijekove nakon ranije transplantacije bubrega.

Tek je treća osoba koja je prošla uspješnu potpunu transplantaciju u SAD-u. Prve dvije, kako piše CBS News, bile su provedene 1998. i 2010. godine na pacijentima koji su izgubili glas zbog ozljeda. Kedianu su zamijenili grkljan doniranim, kojeg je tim čekao 10 mjeseci jer je morao biti dovoljno zdrav i prikladne veličine.

image

Operacija, ilustracija

Michelle Rose/Afp

Šest kirurga izvelo je zahvat koji je trajao 21 sat u kampusu klinike u Phoenixu. Nakon što su uklonili kancerogeni grkljan, transplantirali su donirani uz potrebna susjedna tkiva - štitnjaču, ždrijelo i donji dio dušnika uz krvne žile za njihovu opskrbu. Naposljetku su spojili živce ključne kako bi Kedian mogao osjetiti kada treba progutati ili pomaknuti glasnice.

Nadaju se kako bi kliničko ispitivanje potencijalno moglo promijeniti život većem broju pacijenata, jer je grkljan također vitalan za disanje i gutanje.

- Ako vidimo da je to prilično sigurno i može vratiti gotovo normalnu ili barem polovičnu funkciju, to je već velika razlika za ljude - rekao je David Lott, predstojnik Odjela za otorinolaringologiju za USA Today.

Kedianu se vratilo oko 60 posto glasa, uključujući bostonski naglasak i može jesti većinu hrane. Prva riječ koju je izgovorio bio je pozdrav doktoru Lottu, koji je na kasnijim pregledima shvatio da mu glas postaje jači.

- Tu sam prvu riječ rekao nakon dva tjedna, a onda su mi opet rekli da šutim. Ovo što su učinili za mene je nevjerojatno, Lott je sada dio obitelji - prisjetio se Kedian, kako prenosi USA Today.

Rezultati operacije objavljeni su u utorak u časopisu Mayo Clinic Proceedings.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2024 21:10