PREPOZNAVANJE BOLESTI

POGLEDAJTE KAKO HODAJU, TAKO MOŽETE OTKRITI JESU LI BOLESNI Ako su sporiji, imaju kraće korake...

Pogledajte dobro kako hodaju vaši bračni drugovi, ili roditelji. Promijene u načinu hodanja rani su znak po kojem možete prepoznati Parkinsonovu bolest u nastanku.

Znastvenici tvrde da su pronašli i potvrdili vezu između promjene u načinu hodanja i smanjenju kognitivnih funkcija.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Više od 120 ljudi oboljelo od Parkinsona sudjelovalo je u novom istraživanju: oni su hodali dvije minute u laboratoriju, a uzorke njihovih koraka kasnije su proučavali znanstvenici.

Promjene u hodu, kao što su primjerice sporiji hod, kraći koraci, nepravilni uzorci hoda, ali i lepršavi pokreti - sve su to promjene u načinu hodanja koji su povezani sa smanjenom kognitivnom funkcijom.

Znanstvenici se nadaju da će ova spoznaja pomoću liječnicima da otkriju rizik od demencije kod nekih pacijenata, i provedu potrebna ispitavanja zbog eventualnog utvrđivanja bolesti. Te naravno, u konačnici i što ranijeg početka tretmana liječenja bolesti.

Iako je Parkinsonova bolest neizlječiva, rano otkrivanje i liječenje znatno povećavaju izglede da se bolest drži pod kontrolom, i da pacijent što duže vremena zadrži sposobnost pamćenja i mišljenja.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 13:27