Većina ljudi koji su se u nekom trenutku odlučili za dijetu, shvatili su da je jako teško skinuti onih nekoliko kilograma viška čak i kada se izbace fast food i prevelike porcije hrane iz dnevnog menija, piše Slobodna Dalmacija.
U čemu je zapravo problem?
- Većina ljudi pri mršavljenju najviše griješi u tome da pogrešno započinju dan. Prvi trenutci nakon što otvorite oči podloga su za sve ostale odluke koje ćete donositi tijekom dana - kaže za Women's Health doktorica Susan Peirce Thompson s Instituta za održivi gubitak težine, prenosi Slobodna Dalmacija.
Stoga, pogledajte listu pet najčešćih pogrešaka koje vam mogu uništiti mnogo više od samog jutra i poradite na njihovom ispravljanju.
1. Previše spavate
Svima je poznato da nedostatak sna može utjecati na povećanje tjelesne težine, no nije dobro ni previše spavati. Prema jednom američkom istraživanju objavljenom u PLOS One, ispitanici koji su spavali 10 sati imali su veći indeks tjelesne mase od onih koji su spavali sedam do devet sati dnevno.
2. Spremate se u mraku
Ako su vam prozori zamračeni čitavo jutro, gubite da upijate zrake sunca koje vam uz ostalo, pomažu da održite nižu kilažu. Ispitanici već spomenutog istraživanja koji su ulovili barem nešto sunca prije odlaska na posao imali su značajno niži indeks tjelesne mase, a za to je dovoljno 20 do 30 minuta sunčevog svjetla dnevno.
3. Ne spremate krevet
Američka Nacionalna zaklada za san provela je upitnik kojim se pokazalo da oni koji spremaju krevet nakon buđenja imaju u 19 posto slučajeva kvalitetniji san, koji je pak povezan s nižim indeksom tjelesne mase. Uz to, sređivanje kreveta može vas potaknuti na druge dobre navike.
4. Preskačete vaganje
Istraživači sa Sveučilišta Cornell pratili su navike 162 pretilih muškaraca i žena u periodu od dvije godine, a oni koji su se vagali na dnevnoj bazi bili su uspješniji u mršavljenju te održavanju nove težine. A najbolje doba dana za vaganje je upravo jutro, kada vam je težina najniža.
5. Štedite na doručku
Istraživači sa Sveučilišta Tel Aviv pokazali su da oni koji su jeli uravnoteženi doručak koji u 600 kalorija sadržava proteine, ugljikohidrate i nešto šećera, imaju manje žudnje za hranom ostatak dana, za razliku od onih koji su se odlučili na laganiji doručak od 300 kalorija. Uz to, nakon ostalih obroka u danu u tijelu im je izmjerena niža razina 'hormona gladi', grelina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....