ČUDESNA ZNANOST

OVAKO ĆEMO SE LIJEČITI U BUDUĆNOSTI Pametni flaster postavlja dijagnozu i daje lijek

Zašto čekati na termin za pregled kod liječnika kad pametni flaster nalijepljen na vašu kožu može automatski dijagnosticirati zdravstveni problem pa čak i dati potreban lijek?

Praćenje poremećaja koji utječu na pokrete, kao što su to Parkinsonova bolest ili epilepsija, oslanja se na video snimanje simptoma, a iako je korištenje raznih „nosivih“ uređaja za praćenje vitalnih znakova pacijenta, poput narukvica ili pojaseva, teoretski moguće, oni su često glomazni i nefleksibilni te nespretni za nošenje.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

- Praćenje progresije simptoma i odgovor pacijenta na lijek zahtijeva upotrebu uređaja koji bi mogao bilježiti znakove tijela,zatim prikupljene podatke pohraniti, analizirati i prema tome kontrolirano kroz kožu pacijenta dati potrebnu dozu lijeka – kaže dr. Dae-Hyeong Kim sa Seoul National Universityja u Južnoj Koreji.

Stoga su on i njegov tim suradnika razvili ljepljivi flaster koji je fleksibilan i može se nositi na zapešću gotovo poput druge kože. Flaster je debljine 1 milimetra i izrađen je od hidrokoloidne obloge, posebne vrste tankog i vrlo fleksibilnog zavoja u koji je ugrađen sloj silikonskih nano čestica.

Te silikonske nano membrane često se koriste za izradu fleksibilnih nano elektroničkih komponenta, a imaju sposobnost da „uhvate“ svako savijanje i stezanje ljudske kože i pretvore ga u male električne signale. Ti se signali potom pohranjuju kao podaci u posebne memorijske stanice sačinjene od slojeva zlatnih nano čestica.

Uređaj se može koristiti za detektiranje i liječenje tremora kod osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti ili epilepsije. Kad se detektiraju takvi pokreti, mali grijači u flasteru pokreću otpuštanje lijeka iz silikonskih nano čestica, a flaster je opremljen i temperaturnim senzorima koji služe kao kontrola da tijekom tog procesa koža ne bude opečena. - Zasad takav flaster ovisi o vanjskom izvoru energije, no mogao bi energiju primati i iz nekog drugog uređaja koji bi se nosio oko ručnog zgloba, primjerice iz ručnog sata – objašnjavaju dr. Kim i njegovi suradnici koji smatraju da bi taj pametni flaster mogao biti u upotrebi kroz pet godina.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

No, s njima se ne slaže Alexandra Porter iz Centra za nanotehnologiju na Imperial Collegu u Londonu. – Uređaj je jako zanimljiv, ali mislim da će trebati još mnogo vremena da bi mogao biti zaista primjenjiv, naročito što se tiče davanja lijeka pacijentu – kaže Alexandra Porter, dok dr. Kim kaže da već postoje lijekovi u obliku masti, odobreni od FDA, koji bi mogli odlično funkcionirati s njihovim flasterom.

Porter pak tvrdi da, čak i kad bi lijek zaista ušao u krvotok kroz kožu, to za Parkinsonovu bolest nije dovoljno jer ti lijekovi moraju doprijeti do mozga, što malo njih može. Ipak, svi se slažu da je ovakav pametan flaster obećavajući izum, a dr. Kim uz to kaže i da prilično dobro izgleda pa pacijentima neće predstavljati problem nositi ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:17