Teško je vjerovati da bi se tajna sreće mogla kriti u nečem tako jednostavnom kao što je sendvič od tune ili bakalar, no istraživači su otkrili da jedenje plodova mora barem dva puta tjedno smanjuje rizik od depresije kod žena za 25 posto. Međutim, riba na muškarce ne djeluje tako zaštitnički.
Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr
Rad je objavljen u časopisu American Journal of Epidemiology, a razmatra kako visoke razine omega - 3 masnih kiselina u kombinaciji sa ženskim spolnim hormonim estrogenom i progesteronom djeluju da mozak radi ispravno.
Tim s Menzies istraživačkog instituta u Tasmaniji u Australiji pratio je više od 1.400 muškaraca i žena u dobi između 26 i 36 godina tijekom pet godina. Sudionici su vodili dnevnike prehrane koja je uključivala razne vrste morskih plodova: ribe, kozice i dagnje, a pratili su se i detalji o njihovom mentalnom zdravlju.
Čak i nakon uzimanja u obzir čimbenika kao što su pušenje, težina, tjelovježba, konzumiranje alkohola, obrazovanje i radni status, otkrivena jeiznimno jaka veza između jedenja ribe i pojave depresije.
Žene koje jedu ribu više od dva puta tjedno imale su 25 posto manji rizik od razvoja depresije od onih koje su jele ribu manje od dva puta tjedno.
Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr
-Ova studija je zanimljiva što se pozitivni učinci redovitog konzumiranja ribe vide isključivo kod žena, a ostaje nejasno koji su za to ključni faktori. Ono što je izvan rasprave jest da ljudsko tijelo, uključujući mozak, zahtijeva odgovarajuću prehranu kako bi normalno funkcioniralo, a u nekim se slučajevima nedostaci mogu očitovati stanjima kao što su depresija – kažu znanstvenici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....