UMANJUJE PROBLEM

OTKRIVEN BENEFIT TERAPIJE KONJIMA Briga o ovim životinjama olakšava simptome Alzheimera

Jadrtovac, 081013Prekrasan i iznenadjujuc prizor, na danasnji tmuran i kisovit dan, konja na ispasi u Jadrtovcu, u neposrednoj blizini Morinjskog zaljeva.Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / Sibenski list / CROPIX
 Nikolina Vuković Stipaničev / Šibenski list

Osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti simptomi i problemi s kojima s suočavaju i pacijenti i njihovi bližnji mogu se smanjiti uz pomoć terapije konjima.

Konji pomažu osobama oboljelima od cerebralne paralize, autizma, za poticanje emocionalne dobrobiti kao što je slučaj kod osoba oboljelih od depresije.

U novo objavljenoj studiji istraživači su otkrili kako terapija konjima može pomoći i osobama oboljelima od Alzheimera.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Glavni simptom Alzheimera je gubitak pamćenja, no uz ovaj simptom pojavljuju se još i promjene u raspoloženju, povećana tjeskoba te depresija. Terapija konjima pomaže pacijentima da ublaže emocionalni teret bolesti. U istraživanju je sudjelovalo 16 osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti, od kojih je devet bilo žena, a sedam muškaraca. Svi sudionici prolaze terapije i vježbe koje im pomažu u borbi s ovom teškom bolešću.

Osam pacijenata nastavilo je sa svojim uobičajenim aktivnosti u centru za oboljele osobe, dok su preostali pacijenti sudjelovali u terapiji kojima, Za vrijeme terapije, pacijenti su morali hraniti konje, skupljati travu, prati ih te šetati s njima.

Za vrijeme istraživanja redovito je pacijentima uziman bris iz sline kako bi se pratila razina hormona stresa.

Dokazano je kako terapija konjima smanjuje negativno ponašanje i potiče raspoloženje, za razliku od preostalih osam pacijenata koji su samo sudjelovali u standardnim vježbama i terapiji.

Istraživači su bili iznenađeni rezultatom kako je želja za fizičkom aktivnošću rasla nakon svakog druženja s konjima.

Istraživači su ispitivali obitelji pacijenta kako bi doznali sjećaju li se pacijenti terapija s konjima. Obitelji pacijenta izjavile su kako su oboljeli po prvi put pričati o svojoj terapiji i sjećali se događaja, što do sada nisu mogli.

Istraživači naglašavaju kako terapija kojima je od velike pomoći osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti. Daljnji cilj jest istražiti koje točno aktivnosti s konjima imaju najveći utjecaj kako bi se još bolje moglo pomoći pacijentima s ovom teškom bolešću.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:37