RITUALNA OBAVEZA

OBREZIVANJE, KOLIKO JE RIZIČNO? Komplikacije rijetke kod beba do godine dana starosti, no...

Komplikacije nakon obrezivanja rijetke su ako se ono obavi do prve godine dječakova života, ali broj komplikacija znatno raste ako se ta procedura provodi kasnije u djetinjstvu, pokazala je studija objavljena ovaj tjedan.

Ranija istraživanja o komplikacijama prilikom obrezivanja dječaka bila su dvosmislena, a obično su bila na premalom uzorku i s podacima iz samo jedne bolnice.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu JAMA Pediatrics, znanstvenici su uzeli podatke iz zahtjeva osiguravajućim tvrtkama za bebe do jedne godine starosti, od jedne do deset godina, te za dječake starije od deset godina.

Rezultati ne uključuju ritualna obrezivanja provedena u "nemedicinskim" uvjetima.

Znanstvenici su obradili podatke za oko 1,4 milijuna obrezanih dječaka, od kojih je velika većina bila mlađa od jedne godine.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

"Otkrili smo da je rizik od obrezivanja općenito nizak, ali da ipak znatno raste ako se provodi u kasnijim godinama života", rekao je Charbel El Bcheraoui sa Sveučilišta washington u Seattleu, vodeći autor studije.

"Utvrdili smo da je rizik najveći za dobnu skupinu od jedne do deset godina života", rekao je Bcheraoui.

Kad se procedura obrezivanja provodi do prve godine života, oko 0,4 posto dječaka ima komplikacije. Rizik od komplikacija raste dvadeset puta za skupinu od jedne do deset godina, a za starije od deset godina rizik je deset puta veći u odnosu na bebe.

Obrezivanje je ritualna obveza za židovske dječake, a uobičajeno je i za muslimane, na koje se odnosi najveći postotak obrezanih muškaraca u svijetu.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 01:29