RANIJI POROD

NOVO ISTRAŽIVANJE OTKRILO OPASNOST Nedonoščad ima veći rizik za dijabetes

 Arhiva

Istraživači su otkrili kako djeca rođena ranije imaju veću šansu za dobivanje dijabetesa u ranom djetinjstvu.

U Sjedinjenim Američkim Državama, jedna od devet živorođenih beba su nedonošća. Sve je više dokaza da život fetusa i raniji porod mogu dovesti do trajnih metaboličkih promjena, poput dijabetesa tipa 2. Kombinacija različitih rizičnih čimbenika može povećavati rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Guoying Wang zajedno s kolegama, sa Sveučilišta Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health iz Baltimora su testirali hipotezu da je prijevremeni porod povezan s povišenim razinama inzulina u plazmi pri rođenju i u ranom djetinjstvu. U istraživanju je sudjelovalo 1358 djece rođene između 1998. i 2010. godine.

Razvoj djece praćen je od 2005.do 2012. Godine. Razine inzulina u plazmi mjerene su pri rođenju i ranom djetinjstvu. Istraživači su otkrili da je razina inzulina u plazmi obrnuto proporcionalna u gestacijskoj dobi i u ranom djetinjstvu.

Prosječna razina inzulina pri rođenju je bila 9.2 μIU/ml za djecu rođenu prije ili do 39 tjedna te i 18,9 μIU/mL za djecu rođenu prije ili do 34 tjedana trudonoće.

Razina mjerena u ranom djetinjstvu bila je viša kod prijevremena rođene djece. Ovi rezultati pružaju dodatne dokaze da je prijevremeni porod može biti faktor rizika za budući razvoj dijabetesa tipa 2 kod djece.

Istraživanja poput ovog mogu pomoći u prevenciji dijabetesa i smanjiti mnoge rizike od nezaraznih bolesti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 09:23