MANJE KOMPLIKACIJA

NOVA STUDIJA Pumpa za inzulin učinkovitija je od injekcija, omogućuje bolju kontrolu glikemije

Na internetskoj stranici vodećeg zdravstvenog časopisa The Lancet objavljeni su rezultati kliničkog istraživanja, čiji je pokrovitelj tvrtka Medtronic, koji potvrđuju da inzulinska pumpa omogućuje bolju kontrolu glikemije u osoba s dijabetesom tipa 2 na terapiji inzulinom u odnosu na korištenje višekratnih dnevnih injekcija.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Ispitivali 331 oboljelog

Iako su prednosti terapije inzulinskom pumpom oboljelih od dijabetesa tipa 1 već otprije dobro poznate, radi se o dosad najvećem globalnom ispitivanju učinkovitosti ovog načina liječenja u usporedbi s višekratnim dnevnim inzulinskim injekcijama u slučajevima dijabetesa tipa 2 s lošom glikemijskom kontrolom. U studiji nazvanoj OpT2mise sudjelovao je 331 pacijent u dobi između 30 i 75 godina.

Tijekom istraživanja, ispitanici na inzulinskoj pumpi postigli su srednje smanjenje hemoglobina A1C (prosječna razina glukoze u krvi) od 1,1 posto, za razliku od samo 0,4 posto smanjenja koje je evidentirano u ispitanika na višekratnim dnevnim injekcijama. Također, poboljšanje u kontroli razine glukoze u krvi postignuto je bez epizoda ozbiljne hipoglikemije.

Nadalje, skupina ispitanika na inzulinskoj pumpi snizila je ukupnu dnevnu dozu inzulina za više od 20 posto. Istodobno, ni u jednoj od dviju spomenutih skupina nisu zabilježene razlike u povećanju tjelesne težine.

Manje komplikacija

Za osobe koje boluju od dijabetesa smanjivanje A1C iznimno je važno jer i najmanji pad vrijednosti značajno pomaže u sprečavanju komplikacija kao što su bolesti očiju i bubrega, oštećenje živaca te srčani napadaji.

- Mnogi pacijenti s dijabetesom tipa 2 kontrolu glikemije ne uspijevaju uspostaviti unatoč strogim farmaceutskim režimima koji, između ostalog, uključuju i unos inzulina putem nekoliko injekcija dnevno - istaknuo je prof. Yves Reznik iz Sveučilišne bolnice u Caenu u Francuskoj.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Nova mogućnost

Inače, ta populacija pacijenata vrlo je brojna i teško postiže dobru kontrolu, što često rezultira skupim komplikacijama.

- Za njih inzulinska pumpa predstavlja novu mogućnost terapije čija je prednost sada i znanstveno dokazana - ustvrdio je prof. Reznik.

U svijetu oko 20 milijuna ljudi oboljelih od dijabetesa tipa 2 treba terapiju inzulinom. Jedno je ispitivanje pokazalo da čak 57 posto oboljelih koji se liječe višekratnim dnevnim injekcijama ponekad propuštaju uzeti terapiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:13